Logo bosscheomroep.nl
Het team van Sleepwise met Esther Hoekveld, Brigitte Sijpestein, Brenda Sambo, Aline Kruit en Irma Leijten (v.l.n.r.)Foto: Henk van Esch
Het team van Sleepwise met Esther Hoekveld, Brigitte Sijpestein, Brenda Sambo, Aline Kruit en Irma Leijten (v.l.n.r.)Foto: Henk van Esch

Sleepwise gaat slapeloosheid te lijf via 5-stappenplan

  Zakelijk

ROSMALEN - Het Rosmalense bedrijf Ergo Optima - dat zich richt op gezondheid en vitaliteit - breidde het dienstenpakket een jaar geleden uit met het label Sleepwise. Irma Leijten (55) constateerde tijdens de coachtrajecten bij haar cursisten veelvuldig slaapproblemen. "In de 'coachingswereld' wordt dit nog vaak geparkeerd. Los eerst je echte problemen maar eens op, dan komt dat slapen vanzelf. Ik wil van twee kanten kunnen insteken: dus juist ook het probleem slapen serieus nemen."

Door Marc Smits


Haar werkzaamheden in het bedrijfsleven als trainer-coach op het gebied van gezondheid en vitaliteit wakkerden bij Irma Leijten de interesse voor slaapproblemen aan. Ze volgde - samen met twee collega's - diverse 'slaapopleidingen' onder meer bij de 'Sleepschool' in Engeland. "Sleepwise behandelt geen slaapproblemen waar een medische oorzaak aan ten grondslag ligt zoals apneu of rusteloze benen. De methode die wordt gebruikt, is ACT ( Acceptance and Commitment Therapy). We trainen vaardigheden om je natuurlijke slaapvermogen te vergroten op een in Nederland vernieuwende manier. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief en we hebben deze vertaald naar een 5-stappenplan: je ontdekt wat je slaapverstoorders zijn, je kiest om los te laten wat niet tot slapen leidt, je komt los van die gedachten en emoties, je herstelt je slaapritme en je leeft je leven zoals jij dat wil."

Urgentie
Leijten: "Een goede nachtrust levert heel veel op. Slapeloosheid is een veel groter probleem dan we met zijn allen willen geloven. Sleepwise is in oktober 2016 opgericht vanuit de urgentie die wij constateren in de bedrijvenmarkt waarbij medewerkers hun slaapproblemen niet zomaar op tafel leggen. Mensen hebben de neiging om minder te slapen dan goed voor hen is. Dat wordt ingegeven door de 24-uurs economie. Het is bijna zonde van de tijd geworden om te slapen, zo denken velen. En dat is dus echt niet zo. Slaap is van wezenlijk belang voor kwaliteit van leven en werk. Wij willen slaap en het belang ervan meer op de kaart zetten. Uit onderzoek blijkt dat er veel mensen met slaapproblemen zijn. Daar durft men niet zomaar voor uit te komen omdat men bang is de baan kwijt te raken want je moet wel hip meedraaien. Jongeren hebben nog veel meer slaapproblemen dan ouderen dus in de toekomst gaat de bedrijvenmarkt daar veel meer mee te maken krijgen. Natuurlijk beïnvloeden bijvoorbeeld stress op het werk en relatieproblemen het slapen maar nu blijkt dat een depressie ook een gevolg kan zijn van een slaapprobleem en niet alleen de oorzaak. Het omgekeerde is nu ook aangetoond dus een slapeloosheid kan een primair probleem zijn."

Resultaten
Leijten: "De impact van slaapproblemen op 'presteren' heeft grote consequenties op de besluitvorming bij beslissers. Het leidt ook tot frustratie, irritatie, minder effectief werken, minder tolerantie en minder alertheid tijdens bijvoorbeeld vergaderingen. Allerlei cijfers uit onderzoeken wijzen uit dat de prestaties op het werk door slaapproblemen verminderen. Wij hebben Sleepwise niet zomaar opgericht omdat het leuk is maar omdat slapeloosheid volop in de maatschappij speelt. In samenwerking met Psychologie Magazine verzorgen we ook online trainingen. De eerste resultaten van onze individuele en groepsgewijze trainings- en coachtrajecten zijn veelbelovend. Vrijwel iedereen heeft na afloop een minder ernstig slaapprobleem. En ook al is het nog niet helemaal opgelost, de cursisten staan een stuk positiever in het leven en ergeren zich er minder aan. Dat is het begin van de oplossing waardoor op termijn nog betere resultaten worden verwacht. Dat blijkt ook al uit Engelse onderzoeken. De meeste mensen hebben er baat bij. Je moet pas hier komen als je bereid bent je huidige manier van strijden op te geven."

Voor het komend jaar heeft Sleepwise als doelstelling de naamsbekendheid in het bedrijfsleven in en rond 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven te vergroten. "Omdat we denken dat we zowel voor de medewerkers als de bedrijven een toegevoegde waarde kunnen hebben. Fittere mensen werken veel effectiever en het past naadloos in het verlengde van vitaliteit. Slaap verwekken is ons doel. Onze trainingen zijn niet zwaar aangezet. Je gaat lachen om je problemen en leert te relativeren. Je leert dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dat zie je niet meer wanneer je langere tijd niet goed slaapt. Dan zie je alleen maar ellende."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox