Logo bosscheomroep.nl
Voor de Binnenhuif wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen stro en katoen, hangend als een huif binnen een skelet van hergebruikt steigermateriaal
Voor de Binnenhuif wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen stro en katoen, hangend als een huif binnen een skelet van hergebruikt steigermateriaal

'Binnenhuif' winnaar ideeënprijsvraag 'Good night design'

  Zakelijk

's-HERTOGENBOSCH - Roel van Loon en Mickael van Es hebben met hun ontwerp 'Binnenhuif' de eerste prijs van de ideeënprijsvraag 'Good Night Design' van het Bosch Architectuur Initiatief gewonnen. De prijs werd onlangs in Koudijs Keuken uitgereikt. Wat is de relatie tussen een slaapkamer en een goede nachtrust? Een goed bed is natuurlijk belangrijk, maar architectuur en inrichting dragen ook bij. Je kunt je zelfs afvragen of een duurzaam gebouwde kamer bijdraagt aan je gemoedsrust en zo ook aan je nachtrust.

De opgave voor de Ideeënprijsvraag van het Bosch Architectuur Initiatief voor 2017 ging over slapen, herbestemmen en hergebruiken. In de oude veevoerfabriek van De Heus aan de Dieze wordt gewerkt aan Expo Hotel de Mengfabriek, dat tegelijkertijd een onderzoeksproject, wisselende expositie en een hotel moet worden. Het idee is dat op de vloeren van de oude fabriek 15 tot 20 unieke 'slaappods' zullen landen waar overnacht kan worden. Aan dit idee wordt druk gewerkt, maar de BAI prijsvraag wil hier vast een voorschot opnemen. De deelnemers werd gevraagd om mee te denken over hoe deze kamers eruit kunnen gaan zien. Hoewel het nog niet zeker is dat de kamers er komen wil het BAI met deze prijsvraag inspiratie opdoen rond de vraag: wat is Good Night Design? De vraag vanuit de BAI was dus om een zelfstandige hotelkamer voor twee personen te ontwerpen die op de vloer van het Expo hotel zou kunnen landen. Om de slapers een goede nachtrust te bezorgen.

28 ontwerpen
Het resultaat zijn 28 ontwerpen met daarin diverse antwoorden op de gestelde vraag. De verzamelde inzendingen omvatten een berg aan kennis en mogelijkheden, van enorm inventief en praktisch tot filosofisch en poëtisch. In bijna alle ontwerpen is aandacht voor de verschillende delen van de opgave, met aan de ene kant de ruimtelijke wensen voor een goede nachtrust en aan de andere kant de aandacht voor het materiaalgebruik. De jury heeft naast de slaapervaring en het gebruik van materialen uit reststromen ook gekeken naar het beeld van de objecten op de vloeren van de Mengfabriek en het gebruik van de ruimte. Dit leidde natuurlijk tot gesprekken over de verschillende oplossingen uit de ontwerpen.

De winnaar
De jury, bestaande uit Michael Bol (Mengfabriek en Molenaar&Bol&VanDillen architecten), Ted Noten (Atelier Ted Noten), Frank Meijer (MTD landschapsarchitecten) en Wim van der Steen (Mövenpick hotel), beoordeelde het ontwerp van Roel van Loon en Mickael van Es 'Binnenhuif' als 'een intelligent ontwerp dat slim in de ruimte op de vloer is geplaatst. "Dit ontwerp scoort op de verschillende schaalniveaus", aldus de jury. "Slaapervaring, materiaalgebruik en inpassing op de plek en in het totaal zijn allemaal in orde." De tweede prijs was voor 'Silo' van Plus3. 'Gerecyclede silo's die op een interessante manier ingericht worden om als hotelkamer gebruikt te kunnen worden. "Mooie interpretatie van de cyclus van het veevoer en het opwaarderen van een afvalproduct", liet de jury weten.

Fotowedstrijd
Op de avond werden ook de winnaars van de fotowedstrijd 'Deel je Stad' bekendgemaakt. De opdracht was simpel: maak een foto van een plek in de gemeente Den Bosch waarop te zien is hoe we de stad met elkaar delen. Hans Rijkers won de eerste prijs met zijn foto van de graffiti op de silo's van De Heus. "Een heel mooie compositie die een stukje stad laat zien dat wordt teruggegeven aan de mensen", vonden juryleden Theo Verbruggen (journalist) en Stijn Poelstra (architectuurfotograaf). Vera Claessen won de tweede prijs, met haar foto van de Parade. "Een plein waar altijd wel wat gebeurt, alle groepen elkaar ontmoeten", aldus de jury.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox