Logo bosscheomroep.nl
Mark Vanneuville (r) en Wim Damen (l) in hun gezamenlijke ervaringszaak
Mark Vanneuville (r) en Wim Damen (l) in hun gezamenlijke ervaringszaak

Beleef kunst en tweedehand boeken bij LuiLui

  Zakelijk

's-HERTOGENBOCH - Het gaat weer een stuk beter met de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het pand van de oude V&D heeft onder de naam Hudson's Bay zijn deuren weer geopend en er komen steeds meer nieuwe initiatieven en ondernemers die hun onderkomen vinden in een pand in het centrum van 's-Hertogenbosch. Zo opent dit weekend LuiLui in de Kruisstraat. LuiLui is een ervaringszaak waar alle zintuigen worden geprikkeld. Een nieuwe manier van shoppen waar voelen, ruiken, proeven en kijken centraal staat.

Door Lesha Bosman


LuiLui is een initiatief van twee ondernemers in hart en nieren, Wim Damen, voormalig eigenaar van VENNIX en Mark Vanneuville, eigenaar van de Re-book Store. "LuiLui is een heel nieuw concept", vertellen Mark en Wim terwijl we plaatsnemen aan de ronde tafel midden in de zaak. "Wat voor koffie zou je lekker vinden?", vraagt Wim voordat we verder gaan. "We hebben heerlijke koffie dankzij Jacques van Geffen, eigenaar van Eetbar DIT, die ons dit prachtige apparaat in bruikleen heeft gegeven." Een mooie illustratie van een nieuwe manier van ondernemen. Want samenwerking is het sleutelwoord voor Mark en Wim. Zonder samenwerking geen LuiLui.

Tweedehands juweeltjes
De zaak bestaat uit kunst en tweedehands boeken. Allemaal met zorg geselecteerd en dat is te zien. Wim zorgt voor de kunst die voornamelijk gemaakt wordt door Bossche kunstenaars, Mark levert de boeken. "In de stad was er helemaal geen tweedehands boekenzaak meer sinds het faillissement van de Slegte. Ik heb jarenlange ervaring in de in- en verkoop van tweedehands boeken en vind het geweldig dat er nu weer een plek is waar liefhebbers ook fysiek terecht kunnen voor hun tweedehands juweeltjes. Ik selecteer uit een enorme voorraad prachtige boeken. Ik kijk naar de kwaliteit maar ook naar de prijs. We willen voor iedereen toegankelijk zijn."

Klein geluk
"Onze collectie zal vaak wisselen, net als de inrichting van de winkel", vertelt Wim Damen. "We hebben overal wieltjes onder gezet, dus we kunnen de winkel zo weer omgooien. En dat gaan we ook regelmatig doen. Ik werk samen met tien kunstenaars, die afwisselend centraal staan. Die kunstenaar heeft dan een soort expositie bij LuiLui. Na een dag of tien staat er weer werk van een andere kunstenaar centraal. Het loont dus echt de moeite om regelmatig even binnen te lopen. Dat vind ik sowieso gezellig, want een bezoeker zal mij vaak aantreffen in de winkel en ik vertel graag wat het verhaal bij of achter het kunstwerk of de artiest is. Onder het genot van een kop koffie natuurlijk. Dat draagt allemaal bij aan het huiskamergevoel. Voor ons draait het bij LuiLui om welbevinden en klein geluk. Je moet niet onderschatten hoe belangrijk dat is."

Nieuwe samenwerken
Volgens Meruja Gutierrez van Stichting VOLOP Den Bosch, een stichting die zich bezighoudt met leegstand, is deze manier van ondernemen helemaal van nu. "De nieuwe ondernemers die worden aangetrokken tot de binnenstad zijn steeds meer gericht op samenwerking", aldus Meruja. "Daarnaast is er veel meer aandacht voor de beleving van de zaak. Ik vind dat een heel positieve ontwikkeling. Zo zorgen we er samen voor dat de stad steeds meer kleur krijgt." En dat LuiLui meer kleur geeft aan de Bossche binnenstad is wel duidelijk. Naast het dynamische karakter van de winkel staan de ondernemers ook open voor nieuwe samenwerkingen. "Wij zouden onze winkelvoorraad nog best willen uitbreiden met bijvoorbeeld sieraden. Natuurlijk moet het wel bij de sfeer en de zaak passen. Wie een product maakt en een etalage zoekt om het te presenteren mag gerust langskomen om daarover te praten. Onze deur staat voor iedereen open."

LuiLui, Kruisstraat 10a, is geopend van woensdag t/m vrijdag van 10.00-18.00, op zaterdag van 10.00-17.00 en op zondag van 12.00-17.00 uur.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox