Kim is razendenthousiast over haar baan bij De Plus
Kim is razendenthousiast over haar baan bij De Plus

Jongeren met een beperking aan de slag helpen

  Zakelijk

EMPEL - Uit haar plaat ging Kim letterlijk toen ze van haar ouders te horen kreeg dat ze via Bijna-Baantjes aan de slag mocht bij Supermarkt De Plus in Empel. Kim is een enthousiaste dame met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Ze weet precies wat ze wil en een bijbaan was één van haar grote wensen. William Paans, eigenaar van De Plus in Empel, geeft graag gehoor aan haar wens.

"De reactie van Kim toen zij hoorde dat ze hier aan de slag mocht, is precies de reden waarom ik als bedrijf graag een plek bied voor Bijna-Baantjes", aldus William Paans. "Ik vind het fenomenaal om mensen te zien groeien. Ondanks de beperkingen van Kim is haar wil zo groot. Zij wil bewijzen dat ze het kan en daar gaat ze voor." Bijna-Baantjes is een bijzondere vorm van vrijetijdsbesteding voor jongere tussen de 14 en 18 jaar met een verstandelijke beperking die zin hebben om aan de slag te gaan. Het project is ontstaan vanuit een pilotproject van het ouderinitiatief Bijzonder Gewoon. Doel van het project is om jongeren kennis te laten maken met het bedrijfsleven en hun dromen uit te laten komen. De hoofdvraag? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Langzaam opbouwen
Vorige week is Kim voor het eerst een uurtje gaan werken. "Je moet een Bijna-Baantje rustig opbouwen", aldus William. Het is natuurlijk best bijzonder. Voor het personeel, voor de klanten en zeker voor Kim zelf. Mijn dochter begeleidt Kim in de winkel één op één. Zij is nu heel rustig aan het kijken hoeveel Kim aankan. Je wilt haar natuurlijk niet teleurstellen in haar eerste baantje, dus moet je als bedrijf voorzichtig zijn. Maar verder behandelen we haar precies hetzelfde als ieder ander personeelslid."

Voldoening
Volgens William geeft deze vorm van sociaal ondernemen enorm veel voldoening als ondernemer. "Je moet het niet voor het geld doen, maar omdat je er gelukkig van wordt als mens", aldus William. Met een klein gebaar maak ik een wereld van verschil. Niet alleen voor Kim maar ook voor haar ouders. Een aantal jaar geleden, hadden de ouders van Kim niet verwacht dat zij ooit zelfstandig aan de slag zou kunnen in een supermarkt. Dit overtreft hun stoutste dromen. Daarnaast is het een leerproces voor mijn personeel. Nu al beschermen de medewerkers haar en vormen ze een prachtig team samen. Daar geniet ik als eigenaar enorm van."

Wilt u als bedrijf ook een Bijbaantje voor iemand creëren? Neem dan contact op met Arine van Neugetem via info@bijnabaantjes.nl of kijk op www.bijnabaantjes.nl.