Logo bosscheomroep.nl
Linda Saanen (in gele trui) tijdens één van de lessen
Linda Saanen (in gele trui) tijdens één van de lessen

Van Marketingmanager naar lerares Tai Chi

  Zakelijk

's-HERTOGENBOSCH/DEVON - Haar ouders moesten even slikken toen Linda Saanen op 27-jarige leeftijd haar carrière als marketingmanager opgaf en naar Ashburton (Devon) vertrok om haar hart te volgen. Twee jaar eerder kwam zij voor het eerst in aanraking met Tai Chi tijdens een workshop in Nederland. Inmiddels werkt Linda in een theehuis in Devon en is zij hard bezig met haar opleiding Rainbow Tai Chi. Afgelopen jaar is ze begonnen met het geven van haar eerste lessen en workshops.

Door Lesha Bosman

"Als leraar in opleiding wil ik ook anderen helpen om meer relaxt en vrolijker door het leven te gaan en het ware geluk te ontdekken", vertelt Linda. "Lichamelijke klachten waren vier jaar geleden de reden om deel te nemen aan de eerste workshop, maar hier ontdekte ik al snel dat deze leer mij meer kon brengen. De unieke Heart Body Mind Spirit educatie heeft mij geholpen om meer ontspanning, geluk en rust in het hoofd te ervaren. Er ging een wereld voor me open omdat ik gewend was om door het leven te razen met een snelheid van 100 km per uur, ik had het altijd druk in mijn hoofd, liep over van verantwoordelijkheden en was druk bezig om mijn leven leuk te houden. Zeer uitputtend en mijn lichaam gaf ook deze signalen af. Ik had onder andere nekklachten, rugpijn en een spastische darm, allemaal vage klachten waarvoor diverse therapeuten geen antwoord op hadden."

Leren vertrouwen
Toen ook nog een einde kwam aan haar relatie besloot Linda haar geplande vakantie in Thailand in te wisselen voor een summerschool Tai Chi van drie weken in Devon. "Het voelde als thuiskomen", legt Linda uit. "Tijdens mijn opleiding wordt ik gecoacht door mijn leraar Master Choy, een meester die gestudeerd heeft bij 7 grootmeesters in Azië en sinds 18 jaar gevestigd is in Engeland. Hij heeft me geleerd om anders in het leven te staan dan wij aangeleerd krijgen. Mijn ouders hebben mij groot gebracht met begrippen als zekerheid en stabiliteit. Ik vond die waarden heel belangrijk. Ik was dan ook heel bang om mijn baan op te zeggen en alle zekerheden achter me te laten. Maar door mijn studie leerde ik om mijn angst om te zetten in vertrouwen. Om dichter bij mezelf te staan."

Streven naar geluk
Inmiddels werkt Linda in een theehuis in Devon. Zij verdient een stuk minder maar is gelukkig met de keuze die ze heeft gemaakt. "Het maakt niet uit wat je doet, het gaat erom dat je gelukkig bent. Als marketingmanager nam ik een rol aan. Ik liep op hakken zodat ik serieus werd genomen. Nu kan ik helemaal mezelf zijn. Ik maak plezier met mijn collega's. Daarnaast heb ik een boek geschreven over mijn ervaringen. Ik had nooit verwacht dat ik dat nog ooit zou doen. Maar het is op mijn pad gekomen en het voelt goed. Ook ga ik tegenwoordig vaak naar 'Open Mic' avonden waar je als stand-up comedian je voordracht kan doen. Ik vind het heel erg leuk om mensen een andere kijk op hun leven te geven op een luchtige manier. Om ze bewust te maken van wat wij allemaal klakkeloos aannemen door onze opvoeding. Ook dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken."

Open toekomst
Wat de toekomst zal brengen, weet Linda nog niet. "Als je dicht bij jezelf staat en je oog hebt voor wat er om je heen gebeurt dan ben ik ervan overtuigd dat er vanzelf iets op je pad komt", legt Linda uit. "Ik zie bijvoorbeeld ook in het bedrijfsleven genoeg kansen op het gebied van Tai Chi. Het zou een waardevolle toevoeging kunnen zijn om te leren omgaan met stress op het werk. En 23 september ga ik terug naar 's-Hertogenbosch om een workshop te geven. Ook dat vind ik heel erg leuk. Ik heb het gevoel dat ik iets terug kan geven. Ik wil mensen leren om gelukkiger te zijn en met minder zorgen door het leven te gaan. Twee jaar geleden kreeg mijn vader een burn-out. Ik heb toen Tai Chi oefeningen toegepast. Inmiddels gaat het weer goed met hem. Nog steeds doet hij regelmatig zijn oefeningen en volgt hij mijn workshops. Ik vind het fantastisch dat ik hem iets terug heb kunnen geven voor het vertrouwen dat hij mij heeft gegeven toen ik mijn keuze maakte om naar Devon te vertrekken."

De workshop vindt plaats op zaterdag 23 september van 10:00-17:00 uur. Locatie: Fysiotherapie Jeroen Verdonk, Piet Slagerstraat 132, 's-Hertogenbosch. Kosten workshop €40. Meer informatie / inschrijven: lindasaanen@gmail.com / 06-10289843.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?