<p>Op de voormalige bouwplaats aan de Maximiliaanstraat konden de bewoners een pizza afhalen en een praatje maken.</p>

Op de voormalige bouwplaats aan de Maximiliaanstraat konden de bewoners een pizza afhalen en een praatje maken.

(Foto: )

BrabantWonen trakteert bewoners na renovatie

  Zakelijk

Op woensdag 16 september zijn bewoners van 31 woningen aan de Karel de Vijfdestraat, Karel de Stoutestraat en de Maximiliaanstraat getrakteerd door BrabantWonen en bouwbedrijven Hazenberg en Rendon. Reden hiervoor was de feestelijke oplevering van de woningen. Deze volgde na een zeer intensieve periode van groot onderhoud waarbij de woningen gasvrij zijn gemaakt of daartoe zijn voorbereid: klaar voor de toekomst.

DEN BOSCH - Wethouder Roy Geers, directeur Rob Bogaarts van BrabantWonen, directeur Ingeborg Verheijen van Hazenberg en vestigingsmanager Rendon Eindhoven, Mark van Eert brachten pizza’s rond bij bewoners thuis. Maar bewoners konden ook op de voormalige bouwplaats aan de Maximiliaanstraat een pizza afhalen en een praatje maken.

Een fikse klus

Bogaarts: “Als het gaat om nieuwbouw, bouwt BrabantWonen al een aantal jaar woningen zonder aardgasaansluiting en zo energiezuinig mogelijk. Maar woningen die al ruim zestig jaar oud zijn, ombouwen tot energieneutrale woningen, vergt een heel andere aanpak en is een fikse klus. Vooral als deze tijdens de werkzaamheden bewoond zijn. Dat gold ook voor deze bewoners die maanden in stof- en geluidsoverlast hebben gezeten, dan vraag je veel van mensen. Met onze pizza-bezorgactie willen we daarom ook zeggen ‘dank jullie wel voor jullie geduld en begrip’.”

Grote opgave

Samen met gemeente ’s-Hertogenbosch staan BrabantWonen en de andere Bossche woningcorporaties voor de grote opgave om de woningvoorraad in 2050 volledig energieneutraal te krijgen. Met dit project is in ’s-Hertogenbosch het eerste grote renovatieproject afgerond, waarbij huurwoningen van het aardgas zijn gehaald óf klaar zijn gemaakt voor een energieneutrale toekomst. Waar cv-ketels aan vervanging toe waren, hebben de woningen onder meer een warmtepomp met zonnepanelen gekregen. Bij de woningen waar de cv-ketel nog goed was, is deze behouden. Als die ketels in de toekomst vervangen moeten worden, worden deze woningen alsnog voorzien van een warmtepomp. Ook zijn badkamers, toiletten en keukens vervangen en is er mechanische ventilatie aangebracht voor een prettig binnenklimaat. Tenslotte hebben de woningen nieuwe kozijnen met hoogwaardig isolatieglas (HR++) gekregen, zodat er ’s winters geen tocht is en zomers het huis koel huis blijft.

Energiezuinig en duurzaam

Als je nu de straat inrijdt, is het alsof er compleet nieuwe huizen staan. De woningen hebben een heel nieuwe gevel gekregen, met daarachter een dikke laag isolatie op basis van natuurlijke vlas. De daken zijn gestript, waarop een kant-en-klaar dak met dezelfde dikke vlasisolatie en nieuwe dakpannen zijn gelegd. De oude dakpannen hebben een tweede leven gekregen. Vrijwel al het materiaal dat door de sloop vrij is gekomen, is opnieuw gebruikt of heeft elders een nieuwe bestemming gekregen. Kortom, duurzaamheid stond tijdens het werk voorop. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Hazenberg Bouw uit Vught en Rendon Onderhoudsgroep uit Eindhoven.

Gasloos bouwen en renoveren

Door gasloos te bouwen en de bestaande woningen energiezuinig te maken, draagt BrabantWonen bij aan het Klimaatakkoord van de regering en het Bossche Duurzaamheidsakkoord. In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Door energiezuinig te bouwen en te renoveren, zorgen we voor minder CO2-uitstoot en dus een schoner milieu. Alle nieuwbouwwoningen die BrabantWonen bouwt zijn daarom energiezuinig. Daarnaast maakt BrabantWonen de komende jaren al haar bestaande woningen zo veel mogelijk klaar om van het aardgas te kunnen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding