De leerlingen van dansschool Dance Centre Extreme in Den Bosch krijgen momenteel buiten les.
De leerlingen van dansschool Dance Centre Extreme in Den Bosch krijgen momenteel buiten les. (Foto: )

Dansschool wil graag weer binnen lesgeven

  Verenigingen

Brian en Serena, eigenaren van dansschool Dance Centre Extreme in Den Bosch, wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.

DEN BOSCH - Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Brian zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen" stelt de dansdocent.

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden, krijgen de kinderen bij dansschool Dance Centre Extreme nu buiten dansles. “Buiten op een parkeerterrein in Den Bosch, en op de velden van OJC Rosmalen, kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. De reacties van onze buren zijn overwegend positief. Maar liever geven we natuurlijk in de dansschool zelf les. In een van onze goed geventileerde zalen. Met een dempende vloer. Buiten dansen is verre van ideaal”.

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Brian en Serena veiliger dan boodschappen doen. Zij zijn niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd.”

De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Brian en Serena.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding