Volgens de regels moet er altijd één been op de grond blijven, is er geen lichamelijk contact en geen slidings of harde duels.
Volgens de regels moet er altijd één been op de grond blijven, is er geen lichamelijk contact en geen slidings of harde duels. (Foto: )

Walking Football voor senioren; als het allemaal niet zo snel meer hoeft

  Sport

DEN BOSCH - Het Vriendenhome van Stadion De Vliert vulde zich op vrijdagochtend 10 januari geleidelijk met 60-plussers. Het Walking Footballteam is ruim verdubbeld sinds de oprichting door de FC Den Bosch Foundation en 'S-SPORT in 2018. Elkaar ontmoeten en samen bewegen is het uitgangspunt.

Walking Football is een sportprogramma voor 60-plussers waarbij gezellig samen bewegen centraal staat. De voetbalvorm kenmerkt zich door wandelend te voetballen, zonder slidings, op een aanpaste veld- en goalgrootte. Het is bovendien bevorderlijk voor de gezondheid en mentale welzijn van de senioren. Reden te meer voor de FC Den Bosch Foundation en 'S-SPORT van de gemeente 's-Hertogenbosch om in september 2018 Walking Football op te starten in Stadion De Vliert. Nu, voor het tweede seizoen, komen elke vrijdagochtend om 10.00 uur zo'n achttien voetbalminnende ouderen bij elkaar om gezellig samen een balletje te trappen. Gemoedelijk en met respect voor elkaars lichamelijke conditie.

Geen harde duels
Het Walking Footballteam wordt paramedisch begeleid door Leon Bok, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Scholten. Leon verzorgt de warming up voor de training, behandelt blessures en zorgt voor een voorspoedig herstel. "Op deze leeftijd zijn mensen kwetsbaarder", legt Leon uit. "De balans en stabiliteit is fragieler. Een misstap kan al snel een blessure veroorzaken. Ik help hen op en buiten het veld."

Trainer Hein de Langen is al 41 jaar actief voetballer. Van betaald voetbal bij Wilhelmina, tot het hoogste amateurniveau bij ODC om vervolgens weer bij FC Den Bosch neer te strijken als assistent-trainer voor het tweede elftal. Voor zijn Walking Football trainerschap volgde Hein cursussen via het Ouderenfonds. Met aangepaste oefenvormen blijft het team op een verantwoorde manier in beweging. "Er moet altijd één been op de grond blijven, geen lichamelijk contact, slidings of harde duels", legt Hein de regels uit. "Het blijft moeilijk om niet te versnellen. Het wordt getolereerd maar wijzen elkaar er wel op. We houden rekening met de leeftijd en fysieke gesteldheid. Het tempo ligt niet te hoog." De training wordt altijd afgesloten met een partijtje als 'finishing touch'. Liefst van twee keer een kwartier, met een derde helft in het Vriendenhome.

Fit en vitaal
De ouderdom komt met gebreken. Vroeg of laat geldt dat voor iedereen. De spierkracht neemt af en de slijtage van gewrichten neemt toe. Het is de kunst je niet te laten leiden door beperkingen maar juist de mogelijkheden te zien én nemen. Fysiotherapie Scholten stelt de fitnessruimte van de praktijk elke woensdag ter beschikking aan de Walking Football leden voor spierversterkende oefeningen. De senioren maken hier dankbaar gebruik van. "De oefeningen, die ook deels thuis zijn te doen, zijn bewezen effectief tegen klachten", vertelt Leon. "In combinatie met Walking Football is er zeker een verbetering in de conditie en het spel zichtbaar." Hein vult aan: "Door actief te blijven verminderen de klachten en blijf je langer fit en vitaal." En als er dan toch iemand geblesseerd is, komt hij toch even naar de training om zijn teamgenoten aan te moedigen. Al staan de beste stuurlui ook weleens aan wal, de betrokkenheid is groot.

Sociaal en sportief
Walking Football wordt door steeds meer voetbalclubs en enthousiaste senioren opgepikt. Al ligt volgens Hein voor sommigen de drempel, onterecht, nog hoog: "Er wordt snel gedacht dat het fysiek te zwaar is. Maar Walking Football is bij uitstek goed voor senioren. Op onze leeftijd zijn we bovendien zelfbewuster en kunnen we goed onze grenzen aangeven. In Helvoirt speelt zelfs een fanatieke 90-jarige mee, die langs de lijn geremd wordt door zijn vrouw." Deze tegenspeler maakte onderdeel uit van het Walking Football Toernooi dat de FC Den Bosch Foundation in samenwerking met lokale en regionale clubs organiseerde. "Het was fantastisch", blikt Hein terug. "Er waren teams van TOP Oss, BLC, Helvoirt en Eindhoven. Gezellig, en niet te fanatiek want dan loopt het zijn doel voorbij. Competitie is niet de ambitie."

Naast het sportieve element voor een gezonde leefstijl op leeftijd, speelt ook de sociale interactie een heel belangrijke rol bij het welzijn van de senioren. De teamleden voelen zich ook buiten het speelveld met elkaar verbonden. Als deelgenoten van dezelfde levensfase hebben ze veel met elkaar gemeen en steun aan elkaar. Levenservaringen worden gedeeld en kameraadschap ontstaat. Blijkt er iemand onverwacht afwezig, dan blijft dit niet onopgemerkt en wordt er navraag gedaan of alles in orde is. Hein sluit af met de woorden: "Voetbal is mijn passie en Walking Football is leuk om te doen. Gewoon, lekker bezig zijn met elkaar."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding