Roxanne laat trots haar medailles zien die ze op de wereldkampioenschappen won.
Roxanne laat trots haar medailles zien die ze op de wereldkampioenschappen won. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Kickbokskampioen Roxanne 'de blonde leeuwin' Kivits: 'Ik vind het leuk om mensen in de ring pijn te doen'

  Sport

's-HERTOGENBOSCH - Zo op het oog is de Bossche Roxanne Kivits een rustig, lief meisje. Maar zet je haar in de ring voor een potje kickboksen, dan verandert ze in de 'blonde leeuwin'. En wint ze op het Unified World Championship twee gouden medailles.

Door Lisette Broess-Croonen

Waar de meeste meisjes gaan hockeyen, turnen of balletten, wist Roxanne (11) al op haar vijfde wat ze wilde: kickboksen, net als haar vader. "Het kickboksen is echt iets van mij en mijn vader. Ik ging als klein meisje altijd al mee met mijn vader en kon niet wachten tot ik zelf ook de mat op mocht. Op kracht win ik het nog niet van hem, maar wel op techniek en snelheid. Ik kan niet wachten tot ik hem kan verslaan. Ik twijfelde even tussen voetbal en kickboksen, maar heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Ik vind het leuk om mensen pijn te doen in de ring en lekker hard te trappen. Zelf heb ik ook wel eens pijn, maar daar word je hard van. Ik ben nooit echt bezig geweest met meisjesdingen. Ik was altijd al buiten aan het voetballen met de jongens of op een andere manier sportief bezig. Binnen zitten vind ik niks."

Wereldkampioen
In 2014 vocht ze haar eerste wedstrijd en bleek ze talent te hebben. Nu heeft ze al meerdere titels op haar naam staan, met als hoogtepunt de wereldtitels die ze bij het Unified World Championship won, één van de grootste vechtsportevenementen ter wereld met meer dan vijfduizend deelnemers uit ruim honderd landen. "Bij het kickboksen ben ik in Italië wereldkampioen geworden in de categorie 11-12 jaar en bij het Muay-Thai in de categorie 12-13-14 jaar. In mijn eigen categorie waren niet genoeg aanmeldingen, dus vocht ik een categorie hoger. Tegen een veertienjarig meisje, maar ik won toch. Ook heb ik nog een zilveren medaille gehaald. Toen ik de Europese titel won, eerder dit jaar, werd ik uitgenodigd door de burgemeester en deden we een staredown. Misschien mag ik nu weer komen."

Veel trainen
Ze heeft talent, maar werkt er ook hard voor. En ze heeft de mentaliteit van altijd de beste willen zijn. "Ik train minstens drie keer in de wijk bij Team Beekwilder – Noudri en nog twee keer in de week met mijn personal trainer Bram van Trèsbeau Bewegingszorg. Ook boks ik één keer in de week bij De Counter in Vught. En in de weekenden zijn er wedstrijden. Ik wil hier heel graag mee doorgaan, maar ik weet nog niet of professioneel kickbokser wil worden. Het is nog geen olympische sport en zeker als vrouw is er nog niet echt geld mee te verdienen. Ik wil in ieder geval wel iets met sport gaan doen. Bijvoorbeeld personal trainer of zelf een sportschool hebben."

Jeugdjournaal
In de dagen na haar thuiskomst, werd ze bedolven onder de reacties. Zo verwelkomde de jeugdbrandweer van Vught, waar ze ook bij zit, haar met een ereboog van water en staken buurtbewoners vuurwerk af. Ook kwam het Jeugdjournaal langs voor een item. Zelf blijft ze rustig onder alle aandacht. "Het is wel leuk om die reacties te krijgen. Het is ook waardering voor mijn harde werken. Mensen zijn trots op me. In de klas vinden ze me heel stoer. Ze zijn wel een beetje bang voor me, maar ik vecht nooit buiten de ring. Ik ben geen Badr Hari type, ik houd meer van Rico Verhoeven. Maar mijn echte voorbeeld is Tayfun Özcan."