Logo bosscheomroep.nl
LG-hockey bij Hockeyclub 's-HertogenboschFoto: Robert Sanders
LG-hockey bij Hockeyclub 's-HertogenboschFoto: Robert Sanders

Kennismakingstrainingen LG-hockey bij Hockeyclub 's-Hertogenbosch

  Sport

's-HERTOGENBOSCH - De afdeling LG-hockey bij Hockeyclub 's-Hertogenbosch is volop in beweging. LG-hockey is bestemd voor jongens en meisjes in de leeftijd vanaf 8 jaar tot jongvolwassenen met primair een lichamelijke beperking. Jongeren die niet mee kunnen spelen in een regulier team. De komende drie woensdagavonden staan er kennismakingstrainingen op het programma.

Door Marc Smits


Een gezamenlijke warming-up en vervolgens verder trainen in subgroepen. Iedere woensdagavond vanaf 18.00 uur wordt er door de LG-hockeyers bij Hockeyclub 's-Hertogenbosch getraind. "Het is een uitdaging om leuke en goede trainingen te geven", aldus Robert Sanders die sinds een jaar deel uitmaakt van het kader voor de LG-hockeyers. "We hebben veel trainers op de groep staan om alles uit iedere speler te kunnen halen waarbij iedereen zich op eigen niveau kan ontwikkelen. Deelname en plezier zijn heel belangrijk maar onderschat de waarde van samen sporten niet voor de ontwikkeling. Het is voor hun sociale en motorische ontwikkeling enorm belangrijk."
Hockeyclub 's-Hertogenbosch biedt sinds augustus 2006 LG-hockey. "Omdat bij een grote club natuurlijk ook aangepast hockey moet worden aangeboden", motiveert Ineke de Winter het initiatief van destijds. "Mijn zoon Auke speelde eerst bij MHC Drunen waar LG-hockey al bestond. Omdat mijn dochter al vanaf haar jeugd hier speelt, heb ik samen met kinderfysiotherapeute Sascha van Lith het LG-hockey opgestart."

Ambities
'Niemand meer buitenspel' luidt het devies met als motto 'Gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet!' Of zoals een Amsterdamse trainer omschreef: "Gewoon maar net iets anders, anders gewoon". De Bossche LG-hockeyers zijn momenteel met 19 spelers vertegenwoordigd in 2 competitieteams (6- en 8-tallen). De LG-hockeyers worden bijgestaan door zeven trainers waaronder een eigen keeperstrainer.
Ineke de Winter: "Er zijn nog niet veel clubs die competitie spelen dus reizen we behoorlijk door Nederland naar bijvoorbeeld Maastricht, Amsterdam, Leiderdorp en Bergen op Zoom. De normale spelregels zijn van toepassing waarbij LG-hockey beschermde spelers kent die een speciaal hesje dragen. Een beschermde speler mag niet worden aangevallen en krijgt meer bewegingsruimte met de bal. Zo kan iedereen iets in een wedstrijd betekenen."

Uniek Sporten
Op woensdagmiddag 4 oktober vond bij Hockeyclub 's-Hertogenbosch de aftrapbijeenkomst plaats van het initiatief Uniek Sporten. Onder de noemer SpecialSport werken de gemeenten 's-Hertogenbosch, Boxtel, Haaren, Heusden, Meierijstad, Sint-Michielsgestel en Vught sinds mei 2015 samen om sporten en bewegen met een beperking in de regio beter zichtbaar te maken en te faciliteren. Via de website van SpecialSport werden inwoners met een beperking, sportaanbieders en intermediairs geïnformeerd over sport en bewegen in de regio.
Per 1 september hebben SpecialSport en Fonds Gehandicaptensport de krachten gebundeld. Door aan te sluiten bij het landelijk platform Uniek Sporten zien de samenwerkende gemeenten vooral voordelen voor hun inwoners: een nog groter bereik, een betere vindbaarheid van het sport- en beweegaanbod en integratie van andere activiteiten via onder andere NOC*NSF. In de samenwerking blijft het regionale karakter behouden. De kracht blijft zitten in lokaal-regionale inzet met de coördinerende rol van de gemeente 's-Hertogenbosch. Met Uniek Sporten wil het Fonds Gehandicaptensport ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen: www.unieksporten.nl.

Ambities
Ineke de Winter: "Onze LG-spelers zijn net zo fanatiek als reguliere hockeyers. Ze gaan er echt voor, zijn zeer betrokken, hebben een goed contact met de tegenstander en gunnen elkaar heel veel op het veld. Van mensen langs de lijn met kinderen in het reguliere hockey hoor ik vaak: 'Hier kunnen we nog heel veel van leren. Zoals deze kinderen respectvol met elkaar omgaan'. Het is beslist niet zielig en is gewoon echt een heel mooi gebeuren. De trainers zien de spelers bijna als hun eigen kinderen." De ambities? "Streven om landskampioen te worden bij de 8-tallen en een nieuwe uitdaging voor de oudere spelers: 11-tal hockey op zondag waarbij de competitie in november start met zes spelers namens de Bossche club. Vanuit heel Nederland spelen G- en LG-hockeyers - onder de noemer parahockey - met de sterkste spelers deze competitie."

Via Special SportXperience worden er op woensdag 1, 8 en 15 november aanstaande van 18.00 tot 19.30 uur kennismakingslessen LG-hockey voor kinderen met een beperking gegeven. Locatie: Hockeyclub 's-Hertogenbosch, Oosterplasweg 35 's-Hertogenbosch. Meer informatie vialghockey@hcdenbosch.nl of 06-53674867.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox