Logo bosscheomroep.nl
Jos Schapendonk gaat de uitdaging aan om 41 uur aaneengesloten te biljartenFoto: Ronald van Rossum
Jos Schapendonk gaat de uitdaging aan om 41 uur aaneengesloten te biljartenFoto: Ronald van Rossum

Jos Schapendonk op jacht naar Vughts duurrecord biljarten

  Sport

VUGHT - Vughtenaar Jos Schapendonk (58) gaat de uitdaging aan om 41 uur aaneengesloten te biljarten en daarmee het Vughts Duurrecord Biljarten te verbeteren. Hij neemt het in café Rio Bar op tegen 41 tegenstanders … of eigenlijk 42 want de Vughtse wethouder Peter Pennings verzorgt de acquitstoot. De recordpoging start vrijdag 27 oktober om 23:00 uur en duurt - bij succes - tot zondag 29 oktober 15:00 uur. Diverse opbrengsten die tijdens het weekeinde worden gegenereerd, komen ten goede aan Stichting Leergeld Vught.

Door Marc Smits


Het was de toenmalige eigenaar en biljartclublid van Rio Bar - Piet van Berkel - die in 2005 als eerste het Vughts Duurrecord Biljarten neerzette. Liefst 28 uur aaneensluitend was hij destijds in de weer. Jaarlijks terugkerend staat komend weekeinde de dertiende aflevering van het evenement op het programma. Steevast het laatste weekeinde van oktober wanneer de klok een uur wordt teruggedraaid. Dat betekent echter niet dat er een uurtje wordt gesmokkeld bij de recordpoging aangezien er in het programma twee keer een - verschillende - tegenstander om 02:00 uur aan tafel verschijnt. De voorgaande twaalf edities leverden evenzoveel geslaagde recordpogingen op met het huidige record van Mario Gevers - 40 uur - in de Rio-boeken.

Steevast is het een lid van biljartvereniging Rio Bar die de uitdaging aangaat. Voor de komende vier edities zijn al gegadigden om het evenement voort te zetten. Jos Schapendonk: "Vorig jaar wilde ik al een poging wagen om het duurrecord te verbeteren. Dit jaar ben ik de gelukkige en mag ik proberen het record over te nemen van Mario Gevers. Ik heb er veel zin in." Schapendonk is niet bang dat hij het niet volhoudt. "Als zelfstandig ondernemer in de afbouw ben ik het gewend om lange dagen te maken. Uiteraard bereid ik me goed voor. En er is tijdens de openingsuren genoeg entertainment in de Rio Bar. Dat houdt me wel wakker!"

Entertainment
"De publieke belangstelling voor de recordpoging is goed te noemen met divers entertainment van carnavalsclub Net Zat bij de start, twee dj's, de Nice Guys op zaterdagmiddag en een Hollandse middag op zondag", laat Ronald van Rossum namens de commissie duurrecord biljartvereniging Rio Bar weten. Afhankelijk van de tegenstander zal Jos Schapendonk verschillende speltypes spelen: libre, bandstoten of driebanden. "Het totaal aantal caramboles wordt bijgehouden en men kan daarop inzetten waarbij de winnaar een klein bedrag ontvangt en de verdere opbrengst naar Stichting Leergeld Vught gaat. Elke tegenstander wordt ook gevraagd een donatie te doen en er is een loterij", aldus Ronald van Rossum.

Tijdens de recordpoging wordt elk uur vijftig minuten gebiljart. De resterende tien minuten zijn ter invulling voor Jos Schapendonk zelf waarbij die tijd niet mag worden opgespaard. De laatste tien minuten in het laatste speeluur worden per opbod verkocht waarvan de opbrengst naar Stichting Leergeld Vught gaat.

Onder de tegenstanders enkele prominente spelers zoals Jerry Hermans (zaterdagavond) die eredivisie speelt bij De Eekhoorn in Oosterhout. Clublid Wilco van Wijk speelt eerste klasse en treedt eveneens zaterdagavond aan. De nieuwe prinselijke vertolker van Dommelbaorzedurp verschijnt zaterdagmiddag aan tafel. Verder onder de tegenstanders van Jos Schapendonk collega's, vrienden, zijn zoon Jorg en clubleden die de recordpoging mede gestalte geven.

Goede doel
Het goede doel dat aan de recordpoging is gekoppeld, is Stichting Leergeld Vught. Deze vrijwilligersorganisatie richt zich op kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen. Doel is om deze kinderen te laten meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten door materiële en financiële ondersteuning te bieden. "Het gaat me aan het hart wanneer ik hoor of zie dat kinderen uit gezinnen die het wat minder hebben niet mee kunnen doen aan bepaalde activiteiten binnen en buiten school. Stichting Leergeld Vught probeert hierin te ondersteunen. Op mijn beurt hoop ik een bijdrage te kunnen leveren via het Vughts Duurrecord Biljarten", aldus Jos Schapendonk.

Donaties: NL66INGB0008068844 t.b.v. Rio Bar o.v.v. donatie Leergeld. Persoonlijke donaties 27, 28, 29 oktober in café Rio Bar, Esschestraat 118 in Vught. Zie ook www.facebook.com/vughtsduurrecordbiljarten.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox