Logo bosscheomroep.nl
Beeld van de elfde Meierijloop in 2016Foto: Jos Hoogerhoud
Beeld van de elfde Meierijloop in 2016Foto: Jos Hoogerhoud

Vughtse Meierijloop keert terug op atletiekbaan

  Sport

VUGHT - Terug bij de doelstellingen zoals deze bij de start van de Vughtse Meierijloop in 2006 zijn vastgelegd. Prins Hendrik zet een 10-kilometer wedstrijd neer met goede atleten en snelle tijden waarbij de netto-opbrengst ten goede komt aan het goede doel. Een andere datum en een nieuw parcours derhalve bij de twaalfde editie van de Vughtse Meierijloop. Start en finish zijn op zondag 29 oktober gelegen op de atletiekbaan van Prins Hendrik. Dat betekent dat de loop het eerste weekeinde van oktober èn het centrum van Vught verlaat en terugkeert waar het ooit allemaal begon.

Door Marc Smits

De Meierijloop verhuist zowel op de loopkalender als qua start- en finishlocatie. Na vier edities als stratenloop in het centrum van Vught keert het sportevenement dit jaar weer terug in de natuurrijke omgeving van de atletiekbaan van Prins Hendrik op het Stadhouderspark. Tegelijkertijd verkast de loop van de eerste naar de laatste zondag van de maand oktober. Daarmee wil de organisatie, waarbij het zwaartepunt weer meer bij Prins Hendrik komt te liggen, terug naar het uitgangspunt: het organiseren van een aantrekkelijke wegwedstrijd met een prettig en snel parcours, zowel voor wedstrijdlopers als recreatieve deelnemers. De samenwerking met de Lionsclub 's-Hertogenbosch blijft behouden. Ook dit jaar gaat een deel van de opbrengst naar ondersteuning van culturele en sportieve evenementen in de regio, ten behoeve van mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Concurrentie
Berry Debrauwer namens de organisatie van Prins Hendrik: "Eind september en begin oktober zijn er ontzettend veel grote wedstrijden in de regio. De afgelopen jaren viel de Meierijloop samen met de Bredase Singelloop waardoor het Vughtse evenement minder lopers trok. Een argument dat ook door diverse lopers werd aangevoerd om niet aan de start te verschijnen, is dat de Meierijloop een week voor de Marathon van Eindhoven op de kalender stond waar ook de halve marathon op de rol staat. Eind oktober hebben we minder concurrentie van andere evenementen en vormt de Meierijloop een goede voorbereiding op de Zevenheuvelenloop de derde zondag van november."

Locatie
De Meierijloop verkaste in 2013 van de atletiekbaan van Prins Hendrik naar het Vughtse centrum. Dat betekende een impuls voor het evenement waarbij het aantal inschrijvingen toenam van 800 naar ruim 1100 deelnemers. In de jaren daarna zakte dat deelnemersaantal weer terug naar het niveau van voor 2013. Debrauwer: "Organisatorisch en qua kosten pakt de locatie Prins Hendrik voor ons gunstiger uit ondanks de goede samenwerking met de gemeente Vught. En een stratenloop door de diverse wijken is heel gezellig maar zorgt wel voor een minder snel parcours. De echte wedstrijdlopers blijven daardoor weg. We werken er nu aan om ook die deelnemers weer naar Vught te trekken onder meer met een bescheiden prijzenbudget."

Bijzonder aan de komende Meierijloop is dat het parcours zodanig is uitgezet dat er een beschut en open deel is. Afhankelijk van de windrichting besluit de organisatie kort voor de start of de lopers eerst het beschutte of eerst het open deel afleggen.

Programma
De Meierijloop wordt zondag 29 oktober afgetrapt met de scholierenloop over 1 kilometer. Hier wordt in drie verschillende leeftijdscategorieën gestreden: tot en met 7 jaar, 8 tot en met 10 jaar en 11 tot en met 13 jaar, zowel bij de jongens als de meisjes. Ook schoolteams van minimaal vijf deelnemers kunnen zich inschrijven. De scholierenloop start om 11.15 uur. Om 12.00 uur gaat de 5 kilometer van start. Deze staat open voor wedstrijdlopers, loopsporters en bedrijventeams. Het laatste startschot wordt om 13.00 uur gegeven voor de 10 kilometer, opnieuw voor wedstrijdlopers, loopsporters en bedrijventeams. De trajecten over 5 en 10 kilometer zijn gecertificeerd.

Inschrijven voor de 12de Meierijloop kan zowel via www.inschrijven.nl als via www.meierijloop.nl. Bij voorinschrijving betalen individuele scholieren 2 euro. Voor de 5 en 10 kilometer bedraagt het inschrijfgeld 10 euro. Scholierenteams doen gratis mee. Bij het inschrijfgeld is gebruik van een Ipico-loopchip inbegrepen. Wie op de dag zelf nog inschrijft, betaalt 2 euro extra.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?