Rodney Westerlaken deelt voedselpakketten uit op het Indonesische eiland Bali dat economisch zwaar getroffen is door het coronavirus.
Rodney Westerlaken deelt voedselpakketten uit op het Indonesische eiland Bali dat economisch zwaar getroffen is door het coronavirus. (Foto: )

Voedselpakketten voor armsten op Bali

  Ingezonden

Oud-Bosschenaar Rodney Westerlaken woont al tien jaar op het eiland Bali in Indonesië. Met zijn stichting deelt hij sinds vijf weken voedselpakketten uit onder inwoners die zwaar getroffen zijn door het coronavirus. Hij zag de wanhoop in hun ogen plaatsmaken voor blijdschap en geluk. Er was weer voedsel!

DEN BOSCH - Hoewel het aantal besmettingen op Bali lijkt mee te vallen, is de economische impact voor de bevolking wel enorm. Het toerisme naar het populaire Indonesische eiland is volledig tot stilstand gekomen en daarmee is de werkloosheid in verschillende dorpen opgelopen tot meer dan 90%. Wie in Indonesië geen inkomen heeft, is volledig afhankelijk van zijn familie. Financiële steun in de vorm van een bijstandsuitkering of WW, zoals in Nederland, bestaat daar niet. Ook heeft de Indonesische overheid amper middelen om mensen die getroffen zijn door de effecten van corona tijdelijk economisch te ondersteunen. Grote groepen mensen op Bali hebben daarmee letterlijk geen geld meer om eten te kopen.

Strakke organisatie

Rodney Westerlaken zag de wanhoop bij inwoners toenemen. Met zijn Westerlaken Foundation ging hij geld inzamelen om voedselpakketten uit te kunnen delen in de dorpen die het zwaarst getroffen zijn. Elke week gebeurt dit nu in drie verschillende gebieden. Westerlaken: “Dorpshoofden maken namenlijsten van mensen met een armoede-indicatie, van ouderen, gehandicapten, gezinnen met jonge kinderen en mensen die hun bedrijf of baan verloren door de COVID-19-crisis. Per keer delen we honderd noodpakketten uit. De organisatie daarvan is strak geregeld. Twee keer wordt de identiteit van mensen gecontroleerd, iedereen die komt moet een mondkapje dragen en ter plaatse zijn handen wassen. Er wordt voldoende afstand gehouden en ook wij hebben mondkapjes voor en dragen daarnaast handschoenen en brillen. Vooral dat afstand houden is lastig. Mensen zijn zo ontzettend blij dat ze weer te eten hebben dat ze je aan willen raken, handen willen schudden en meer. Zonder de voedselpakketten zouden deze mensen niets te eten hebben. De dankbaarheid is dan ook enorm.”

Inhoud voedselbank

Het voedselpakket dat uitgedeeld wordt bestaat uit rijst, bakolie, noedels, verse groenten, knoflook, chili, eieren en verse boemboe. Een gezin van vier kan er minimaal twee dagen mee vooruit. De kosten voor een dergelijk pakket bedragen zo'n drie euro. Westerlaken Foundation koopt de pakketten met honderd stuks tegelijk in en pas als er weer voldoende geld is om minimaal vier keer pakketten in een dorp uit te delen kunnen er nieuwe afspraken worden gemaakt met de dorpshoofden.

Doneren

Ook u kunt het voedselproject op Bali (Indonesië) financieel steunen via crowdfundingsactie op https:// tinyurl.com/helpbali, of door een donatie over te maken naar rekeningnummer NL88 TRIO 0212.3137.03 (Triodos Bank) ten name van Stichting Westerlaken Foundation, Nederland.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding