Logo bosscheomroep.nl
Uitreiking van de Monumentenonderscheiding 2017Foto: Ed Hupkens
Uitreiking van de Monumentenonderscheiding 2017Foto: Ed Hupkens

Monumentenonderscheiding 2017

  Historie

's-HERTOGENBOSCH - Afgelopen week sprak Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg weer de State of the Monument uit. Een soort analyse van de staat van de verschillende monumenten in de stad. Daarbij werd er tijdens de avond de Monumentenonderscheiding uitgereikt. Dit jaar volgens de Stichting welverdiend door het architectenduo Marlène van Gessel en Marc van Roosmalen. Vanaf 1997 is het duo betrokken bij de restauratie en revitalisatie van de vestingwerken in de stad.

Door Lesha Bosman


"Het was in december 1997 dat we voor het eerst werden uitgenodigd in 's-Hertogenbosch", vertellen Marlène en Marc. "Er was door de jaren heen weinig onderhoud gepleegd aan de vestingwerken die vanaf de 14e eeuw de stad hebben beschermd tegen indringers en toen dat niet meer nodig was tegen hoog water. Het gevolg? De muren waren verzwakt en konden hun taak nauwelijks meer vervullen. Maar een muur van 6 kilometer restaureren kost enorm veel geld en niet iedereen wordt daar niet direct enthousiast van. In teamverband hebben we toen gekeken op welke manier we de restauratie voor veel mensen aantrekkelijk konden maken en zo een win-winsituatie konden creëren."

Versterkt Den Bosch
"We zijn ons eerst gaan verdiepen in de stad en hebben de hele vesting afgegraasd", gaan Marlène en Marc verder. "Het meest opvallende van de vestingwerken in 's-Hertogenbosch is zijn driehoekige vorm. Een vreemde vorm als je een stad moet verdedigen. Een cirkel of een benadering daarvan, een vijfhoek, is veel efficiënter. Kijk naar andere vestingsteden. Tijdens ons ontwerpend onderzoek kwam er een aantal wensen en ideeën naar boven die we beschreven hebben in het ontwikkelingsplan 'Versterkt Den Bosch' uit 1999." De ambitie was een aanpak die op diverse terreinen iets toevoegt aan de toekomst van de stad, waarbij de historie wordt gebruikt als inspiratiebron, waarbij oud en nieuw samengaan. Deze nieuwe visie is bekend geworden als 'De Bossche aanpak'.

Zien en beleven
"We wilden de vesting herkenbaarder en meer beleefbaar maken voor de inwoners van 's-Hertogenbosch", aldus Marlène en Marc. En wel vanaf het eerste moment van de restauratiewerkzaamheden. De eerste klappen moesten direct zichtbaar zijn. Natuurlijk zagen we daarnaast de mogelijkheden om de vestingwerken als cultuurhistorische en toeristische attractie voor inwoners en bezoekers van de stad in te zetten. We hebben gezorgd dat er meer verbindingen zijn ontstaan waardoor mensen de vesting beter kunnen beleven en er interessante wandelroutes zijn ontstaan. Er is een bres geslagen in de stadsmuur, waardoor er een verbinding gemaakt kon worden tussen de Kerkstroom en de stadsgracht. Hierdoor werd het mogelijk om de Binnendieze vaartochten uit te breiden via de stadsgracht naar de Hekelsluis. Ook de nieuwe loopbrug bij de Citadel zorgt voor een nieuwe verbinding naar de stad. En we zien dat de ontstane groene plekken langs de vesting door de inwoners intensief gebruikt worden."

Oud en nieuw verbinden
"Tijdens het werken aan de vestingwerken hebben we ons steeds laten inspireren door vondsten die tijdens opgravingen aan het licht kwamen en de historie van de plek. Een voorbeeld is het Bastionder. Toen bleek dat daar de oude stadsmuur met rondeel lag, hebben we deze geïntegreerd in het ontwerp. Tegelijkertijd hebben we tijdens de renovatie van de muren innovatieve technieken toegepast en is een nieuwe lijmtechniek gebruikt bij de muur aan de Parklaan.

We vinden het een hele eer dat we de onderscheiding hebben gekregen voor onze werkzaamheden maar zo'n grote renovatie doe je natuurlijk niet alleen. We hebben enorm veel plezier beleefd aan de samenwerking met alle betrokken partijen zoals archeologen, bouwhistorici, stedenbouwkundigen, toerisme, ecologen, en landschapsarchitecten. Martien van Osch van Bureau Oslo heeft bijvoorbeeld door zijn creatieve oplossingen ervoor gezorgd dat er prachtige wandelgebieden zijn ontstaan langs en op de vestingwerken. Klaar ben je volgens ons nooit met de vesting. De entrees van de vesting wachten nog op een aanpak. Wat doe je bijvoorbeeld met het Wilhelminaplein? We hebben afgelopen periode natuurlijk ook veel ontwerpen voor de vesting gemaakt die nooit uitgevoerd zijn. We kijken terug op een heerlijke periode maar blijven vooral ook naar de toekomst kijken. Er komen telkens nieuwe uitdagingen op ons pad. Dat houdt ons scherp."

 

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?