In vijf jaar tijd is het oude fabrieksterrein omgetoverd tot een culturele speeltuin met alle ruimte voor creativiteit.
In vijf jaar tijd is het oude fabrieksterrein omgetoverd tot een culturele speeltuin met alle ruimte voor creativiteit. (Foto: )

Pizza, playa en pret op de Tramkade

  Cultuur

DEN BOSCH - Ook de Bossche culturele hotspot de Tramkade heeft in de drie dichte coronamaanden een transformatie doorgemaakt naar 'het nieuwe normaal'. Voor de cultuursector was/is het een moeilijke tijd, maar de samenwerkende partijen op het voormalige terrein van Mengvoederfabriek De Heus laten weten positief de zomer in te gaan. Er is verbouwd, actie gevoerd, opgeruimd en nagedacht over de toekomst. En er is een zomerprogramma opgezet.

Op het groene 'Terras a la Playa' van Van Aken kun je bijvoorbeeld schommelen, eten en drinken. Speciaal voor campagne 'de Bossche Zomer' doet de horecagelegenheid er een schepje zand bovenop en maakt het stadsstrand wordt nog eens zo groot. Je kunt beachvolley spelen, jeu des boules, pingpongen, een reusachtige robot beklimmen, muziek luisteren of design en dans bewonderen. Met de verruimde openingstijden kun je nu nog langer toeven op het zonovergoten terras met overdekte passerelle bij het Werkwarenhuis aan de Bossche Tramkade. Elke week van woensdag tot en met zondag is het terras open.

Friet
Op de Tramkade steken pop-up restaurants de kop op. Er is verse pizza uit de houtoven van Casper en Howard. Wereldse gerechten uit de Mexicaanse keuken heeft een plekje in het Funpark. En er is friet, want frituur VET! opent vanuit de keuken Van Aken. Twee oude fabrieksramen zijn onlangs aangebracht in de gevel aan de achterzijde van het Werkwarenhuis. Het uitgiftekozijn is knalgeel geverfd zodat je het niet kan missen als je via de enorme silo een frietje wilt bestellen.

Posters
Naast eten en drinken is er natuurlijk ook ruimte voor culturele uitspattingen. Op de verdieping van het Werkwarenhuis is tot 2 augustus een expositie van posters te zien, ontworpen door de Nieuwe Bossche School, een collectief van Bossche grafische ontwerpbureau's. Een licht activistische beweging die staat voor ruimhartig omgaan met typografie als (illustratief) beeldmiddel en een royaal kleurgebruik. Ze willen laten zien dat het medium 'poster', meer dan een commerciële uitroep, ook kunst kan zijn. Mooi, prikkelend en beklijvend.

Performance
In deze periode van crisis zoeken artiesten nieuwe manieren om kunst te creëren en delen. Oude manieren worden ondergeschikt aan een nieuwe realiteit. Performers gaan de strijd aan om ruimte te vinden voor verbeelding, zoeken onconventionele speelruimtes op en volgen de stappen van het Werkwarenhuis in het transformeren van ruimtes.

Zeven artiesten, vijf korte performances, een uur op avontuur. Pinkbox blaast met Human Spaces nieuw leven in de monumentale silo’s van het Werkwarenhuis en neemt je mee op expeditie door verschillende werelden vol dans en muziek. Het labyrint van de oude fabriek als plek waar we weer mens kunnen zijn. Welkom bij Human Spaces op 10, 12, 17 en 19 juli.

Vijf jaar Tramkade, monument van de toekomst
De corona-uitbraak gooide roet in het eten, maar dat neemt niet weg dat het Werkwarenhuis dit jaar 5 jaar bestaat. Sinds die tijd is een oude veevoerfabriek ontpopt tot culturele hotspot. Samen met creatieven, vaklui en deelnemende werkplaatsen van Social label wordt sinds 2015 via een doorlopend maakfestival gemaakt een verlaten stadsdeel tot leven gebracht. Een Funpark dat mensen verbindt. De makers van de Tramkade bouwen verder aan het Werkwarenhuis als ‘monument van de toekomst’.


Kijk voor het actuele programma, de voorschriften en kaartverkoop op de website werkwarenhuis.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding