Renske de Kleijn en haar zoontjes Quinten en Sebastiaan poseren met het boek. De eerste druk was binnen een week uitverkocht.
Renske de Kleijn en haar zoontjes Quinten en Sebastiaan poseren met het boek. De eerste druk was binnen een week uitverkocht. (Foto: )

Bossche Renske schrijft kinderboekje over corona-tijd

  Cultuur

Van dichtbij maakte Renske de Kleijn (33) uit Den Bosch mee hoe groot de impact van de coronacrisis is. In de eerste weken thuisquarantaine ontstond het idee een boekje te schrijven en dat bleek een groot succes.

DEN BOSCH - De Kleijn’s eigen vader lag met heftige ziekteverschijnselen op de IC, maar maakt het inmiddels een stuk beter. Zelf is ze, net als haar man, werkzaam in het onderwijs. Zij zagen hun werk van de ene op de andere dag compleet veranderen. En dan hebben we het nog niet eens over hun twee zoontjes. Ook het leven van Quinten (4) en Sebastiaan (2) werd op z’n kop gezet. Ze misten school, hun vriendjes, spontane uitstapjes naar de Efteling en natuurlijk hun opa’s en oma’s.

Kinderboek

Het is natuurlijk een bijzondere tijd, vertelt De Kleijn. “Ik vind het belangrijk om herinneringen vast te leggen. En ook al is dit een verwarrende periode, het is wel een belangrijke. Een boekje kan ook een handvat bieden om met jonge kinderen te praten over alle leuke dingen, die ineens niet meer mochten. Door hen zelf de tekeningen te laten inkleuren, ontstaat een leuk doeboek.” Later kun je foto’s inplakken, bijvoorbeeld als je voor het eerst weer naar een pretpark bent geweest.

Regionale samenwerking

De stap van idee naar uitvoering duurde niet lang. “Ik schreef versjes met een vrolijke ondertoon en een vriendin bood aan er tekeningen bij te maken. Boezemvriendin Sanne Voets verzorgde de vormgeving en de Osse drukkerij Perqa kon het drukwerk leveren. Binnen twee weken hadden we alles aangeleverd!” Een aankondiging via haar eigen netwerk en op Facebook leverde een grote hoeveelheid bestellingen op. De Kleijn verkoopt de boekjes voor een klein prijsje en de eerste oplage van 300 boekjes was dan ook in een week al uitverkocht. De boekjes worden deze week geleverd en een tweede druk is al in bestelling.

Kinderziekenhuis

Overweldigend vindt De Kleijn de positieve reacties. “De eerste keer dat ik het voorlas aan mijn eigen jongens, vond ik het best spannend. Zij zijn natuurlijk het belangrijkste publiek! Maar ze waren dolenthousiast en kennen de meeste rijmpjes al uit hun hoofd.” Ook het aantal bestelling was boven verwachting. “Ik had nooit durven dromen dat er zoveel vraag naar zou zijn. Gezien de kleine prijs, worden er ook vaak meteen twee besteld.” Het mooiste daaraan? “Alle winst gaat naar corona-onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar werkt Sabine van der Laan, een jonge arts-onderzoeker, aan een onderzoek naar de impact van deze crisis op de jeugd. Ik vind het fantastisch om zo een klein beetje te kunnen bijdragen aan een groter doel”.

Boekverkoop

'Als het virus straks voorbij is' is online te bestellen op www.alshetvirusstraksvoorbijis.nl en is verkrijgbaar bij the Readshop in de Lokerenpassage in Den Bosch.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding