Studenten van de verschillende kunstacademies in de provincie Brabant hebben gezamenlijk artistieke acties opgezet.
Studenten van de verschillende kunstacademies in de provincie Brabant hebben gezamenlijk artistieke acties opgezet. (Foto: )

Kunststudenten in actie tegen voorgenomen bezuinigingen

  Cultuur

Sinds de nieuwe plannen van het Bestuursakkoord van de Provincie Noord Brabant bekend zijn hebben verschillende takken binnen de cultuursector van zich laten horen. Zo ook de studenten die aan verschillende kunstacademies binnen de provincie studeren. Onder hen ook studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Den Bosch.

DEN BOSCH - Op afstand van 1,5 meter zijn enkele van hen de afgelopen week samengekomen om te doen waar zij het beste in zijn: ‘op een creatieve manier uiting geven, aan dat wat hen op dit moment het meest beweegt’. Eerst sloeg de coronacrisis, zoals in elke sector, als een moker in. Studenten verloren stage- en speelplekken die een cruciale rol spelen in hun ontwikkeling. Toen afgelopen week ook nog bekend werd dat het nieuwe Brabantse provinciebestuur besloten heeft de portefeuille van Cultuur onder te brengen bij Vrije Tijd en er tevens flink bezuinigd gaat worden op de sector, barste de bom.

Springplank

Niemand begint in Carre of het Stedelijk museum. De verschillende theaters, musea en andere culturele initiatieven die afhankelijk zijn van deze subsidies fungeren als een springplank voor studenten die binnen hun eigen sector opzoek gaan naar hun publiek. Daarnaast vinden zij het moeilijk te begrijpen dat er in het nieuwe provinciebestuur geen gedeputeerde voor Cultuur meer aanwezig is, wie behartigt dan nog de belangen voor een sector die toch telkens een ondergeschoven kindje blijkt?

Solliciteren

Studenten hebben gezamenlijk artistieke acties opgezet. Zo solliciteren zij allemaal, op vrijwillige basis, naar de functie van de gedeputeerde van cultuur in de provincie Brabant. Daarnaast gaan zij in gesprek met bekende Brabantse artiesten die de mogelijkheden binnen de provincie nodig hebben gehad om te groeien binnen hun vakgebied. Verder schrijven zij onder leiding van enkele artiesten een strijdlied. U kunt de studenten en hun acties volgen op http://fb.me/kunststudenteninactie

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding