Bosschenaar Jeroen Thijssen schrijft het 2e Brabants Boek Present. De roman 'De terugkeer' is een intrigerende familieroman.
Bosschenaar Jeroen Thijssen schrijft het 2e Brabants Boek Present. De roman 'De terugkeer' is een intrigerende familieroman. (Foto: )

Jeroen Thijssen schrijft het Brabants Boek Present 2020

  Cultuur

Met 'De terugkeer' schrijft Jeroen Thijssen het 2e Brabants Boek Present. Hiermee komen het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt de belofte na om een nieuwe literaire traditie op te starten. Doel is om elk jaar Brabants literair talent een schrijfopdracht te geven en op een laagdrempelige manier te presenteren aan een groot publiek. Lezers in Brabant die in september voor 12,50 euro boeken kopen in de boekwinkel krijgen de roman cadeau.

DEN BOSCH - Bosschenaar Thijssen schrijft met De terugkeer een intrigerend familieverhaal dat speelt in Brabant. Wanneer Simon naar Nederland komt om afscheid van zijn stervende moeder te nemen, ziet hij voor het eerst sinds vijfentwintig jaar zijn broer en zus terug. Na de mysterieuze dood van hun vader viel het gezin uit elkaar en emigreerde Simon naar Indonesië. Aan het sterfbed van zijn moeder kan Simon zijn broer Thieu niet langer uit de weg gaan. Welke rol speelde hij eigenlijk bij de dood van hun vader? Simons zus Josje mijdt alle gesprekken over het verleden, zozeer dat het op gaat vallen. En wat is er gebeurd in de schuur?
Van zaterdag 5 tot en met zondag 13 september 2020 wordt dit boek meegegeven aan lezers in de Brabantse boekwinkels. Doel is om Brabants literair toptalent een kans te geven nieuw werk te schrijven, bedoeld voor een groot publiek in de provincie. Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant: “Brabant kent veel getalenteerde schrijvers. Zij verdienen het om door vele Brabanders gelezen te worden.”

Prachtige proza

In januari 2020 maakte een Brabantse jury de keuze voor Thijssen. Jurylid André Stikkers van boekhandel Adr. Heinen in ’s-Hertogenbosch: "Jeroen Thijssen is een veelzijdige Bossche auteur die het vermogen heeft om niet voor de hand liggende onderwerpen in prachtig proza toegankelijk te maken voor een breed publiek.”

Over de schrijver

Jeroen Thijssen (1959) is historicus, schrijver en journalist en woont in ‘s-Hertogenbosch. Hij schreef onder andere voor het magazine Kassa en voor dagblad Trouw. Eerder schreef hij de romans Broeder (2007) en het veelgeprezen Solitude (2014). In zijn laatste boek Hazer (2017) beschrijft hij hoe de kraakbeweging zijn eigen ondergang tegemoet gaat en het moeizame verloop van de opbouw van een gemeenschap in de jaren tachtig. Boeken van Thijssen stonden op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Brusseprijs.
Vorig jaar werd het eerste present geschreven door de Eindhovense schrijver Henk van Straten. Voor meer informatie: Brabantsboekpresent.nl.

Kim van Hout

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding