Het Belgische TaxiWars is ook van de partij tijdens November Music. Foto: Anton Coene
Het Belgische TaxiWars is ook van de partij tijdens November Music. Foto: Anton Coene

November Music 2019 toont veelzijdigheid van Brabantse koormuziek

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Ieder jaar brengt November Music de meest eigenzinnige en vooruitstrevende componisten, makers en muzikanten van heinde en verre samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. De 27ste editie van November Music – die van 1 t/m 10 november plaats vindt op verschillende locaties in 's-Hertogenbosch – zit weer boordevol verrassende combinaties, opdrachtwerken en groepen die niet of nauwelijks in Nederland te zien waren. Voor het eerst treedt ook een groot aantal Brabantse koren naar voren tijdens November Music.

Door Astrid Berkhout

Waarom zet November Music dit jaar Brabantse koren in de spotlight? "Uit recent onderzoek van Europa Cantat, een Europese korenorganisatie, bleek dat in Europa maar liefst 37 miljoen mensen in ruim een miljoen koren zingen", vertelt Koen Graat. "In Nederland bleek zelfs ruim 10% van de inwoners lid van een koor. Specifiek Brabant kent veel uitstekende koren, (semi)professioneel of amateur. Alle reden om daar tijdens het festival de aandacht op te vestigen, we laten graag zien hoe goed en veelzijdig de Brabantse koorcultuur is. Uiteraard wel op onze eigen manier, vandaar dat we hen naast gevestigd werk ook nieuw, eigentijds werk laten zingen. Capella Brabant heeft componist annex trappistenmonnik Kris Oelbrandt gevraagd speciaal voor deze gelegenheid muziek te schrijven, en zal het resulterende 'Loflied der verzoening' vertolken tijdens November Music."

Openingsconcert
Vocaal Ensemble Markant uit 's-Hertogenbosch verzorgt samen met een aantal andere lokale koren het openingsconcert op vrijdag 1 november in de Grote Kerk. "In het kader van 75 jaar bevrijding van 's-Hertogennbosch hebben we samen met de gemeente 's-Hertogenbosch een compositieopdracht gegeven aan Jesse Passenier." Voor zijn compositie Alan vond Passenier inspiratie in Operatie Alan van de 53rd Welsh Infantry Division, waarmee 's-Hertogenbosch na een intensieve zesdaagse strijd werd bevrijd. "Het werk plaatst vier koren met Vocaal Ensemble Markant onder leiding van Bernhard Touwen tegenover elkaar. Stadschroniqueur Eric Alink schreef speciaal voor deze gelegenheid de tekst Krijt. Het concert is gratis toegankelijk zodat zo veel mogelijk mensen getuige kunnen zijn van dit akoestisch spektakel."

Minifestival Moodz
Het bomvolle programma van November Music 2019 omvat circa 80 concerten. Het Bosch Requiem op Allerzielen staat in het teken van festivalcomponist en componist des vaderlands Calliope Tsoupaki. De gerenommeerde vocalisten Marcel Beekman en Maarten Engeltjes brengen samen met barokensemble PRJCT Amsterdam zijn requiem Liknon ten gehore. "Onder de noemer Moodz hebben we op donderdag 7 november alle bands die de randen van de popmuziek opzoeken, samengebracht. Van pop en hiphop tot elektro en dance, en alles daar tussenin; het komt allemaal langs. Denk o.a. aan de Britse Anna Meredith, het Belgische TaxiWars (rondom zanger Tom Barman) en de Russische DJ Gabriel Prokofiev. Het is eigenlijk een minifestival binnen het grotere festival. Je krijgt een polsbandje, waarna je gewoon heen en weer kunt lopen tussen Willem Twee Poppodium en de Verkadefabriek."

Exclusief dubbelconcert
"Verder is Val, de nieuwste voorstelling van het baanbrekende theatergezelschap Schweigman&, te zien tijdens het festival. Sinds de première tijdens Festival Boulevard regent het lyrische recensies, dus kom vooral zelf kijken waarom." Eveneens noemenswaardig is het exclusieve dubbelprogramma van het Metropole Orkest. "Zij stappen eerst het podium op met multitalent Colin Benders, om vervolgens op te treden met het Frans-Cubaanse duo Ibeyi, zij brengen een zwoele mix van r&b, soul, fusion jazz en vernieuwende elektronica. Het concert is exclusief, dus nergens anders dan bij November Music te aanschouwen." Uiteraard kun je je ook weer laten verrassen tijdens de KunstmuziekRoute, waarbij je deze keer kunt kiezen uit circa 25 zeer gevarieerde concerten en performances. "We hebben in vergelijking met voorgaande jaren wat meer publiekstrekkers toegevoegd aan het programma, waaronder Eric Vloeimans, Michel van der Aa en Remy van Kesteren."

Sounds Now
Dit jaar organiseert November Music verder samen met Buma de eerste editie van de New Music Conference, waar muziekprofessionals uit alle geledingen samenkomen om kennis en ervaringen te delen, en te bouwen aan een internationaal netwerk. Het is tevens een mooie start voor het Europese project Sounds Now, dat November Music oppakt samen met een aantal andere Europese festivals. "Dit heeft als doel nieuwe publieksgroepen te bereiken voor hedendaagse muziek. De komende tijd wordt het project verder uitgewerkt. We blijven onszelf vernieuwen!"

Het complete programma is te vinden op novembermusic.net.