Sanne Maas in de rol van Roosje Glaser bij Kamp Vught.
Sanne Maas in de rol van Roosje Glaser bij Kamp Vught.

Theaterstuk 'Oorlogstuig' over Roosje Glaser gemist? Herkansing in 's-Hertogenbosch

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH - Theatergroep BLUV speelt zondag 20, maandag 21 en woensdag 23 oktober hun oorlogstheaterstuk 'Oorlogstuig' in de Wederkomstkerk in 's-Hertogenbosch. Eerder speelde het theatergezelschap twaalf voorstellingen van het stuk over de Joodse danslerares Roosje Glaser, met de première op de Graafsche Akker. Omdat het stuk in de smaak valt, wil BLUV meer mensen de kans geven om het te zien. 

'Oorlogstuig' verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares de Tweede Wereldoorlog overleefde en toch nog dansles gaf in 's-Hertogenbosch. Met Theatergroep BLUV vertelt de Bossche regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van vijftien spelers. De groep deed al verschillende plaatsen aan, waar Roosje Glaser een dansschool had. Wegens het grote succes in juni, keert de groep nu nog voor drie voorstellingen terug in Den Bosch. Ditmaal binnen, in de Wederkomstkerk aan de Rijnstraat. De voorstelling maakt onderdeel uit van het programma van de Bossche bevrijdingsweek. 

Zelf ook op dansles 
Schraven: "We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter."
De cast van Theatergroep BLUV kreeg dansles van Nicole de Jong van Style-dancing uit Rosmalen. Zij werd geraakt door het enthousiasme van de groep en verbond haar naam dus graag aan de voorstelling. Ondanks dat het gros van de spelers nooit eerder dansles had, lukte het haar om hen in korte tijd naar een hoger niveau te tillen. 

Verraden maar vastberaden
De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo haar verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waaronder Kamp Vught. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Sanne Maas speelt Roosje: "De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig."

Oorlogstuig speelt op zondag 20, maandag 21 en woensdag 23 oktober om 20.00 uur in de Wederkomstkerk in 's-Hertogenbosch. Meer info en kaarten via  www.tgbluv.nl