Logo bosscheomroep.nl
René van Gerven samen met leerlingen Giovanny Slagter (Gijs) en Annick Derksen (Badel). Foto: Niek Geneuglijk
René van Gerven samen met leerlingen Giovanny Slagter (Gijs) en Annick Derksen (Badel). Foto: Niek Geneuglijk

Gijs!: grappige en ontroerende kerstvoorstelling voor het hele gezin

  Cultuur

ROSMALEN – Van 27 tot en met 30 december is bij het Rodenborch-College in Rosmalen de kerstvoorstelling 'Gijs!' te zien. Een muzikale theatervoorstelling geproduceerd door Theater aan de Parade en de Cabaretfirma. Het verhaal draait om Addis, een leerling die dit jaar zijn eindexamen doet maar onverwacht slecht nieuws krijgt; de rechter heeft beslist dat Addis op korte termijn terug moet naar Ethiopië, waardoor hij zijn opleiding niet kan afmaken. Zijn vrienden en klasgenoten komen in actie en zetten alles op alles om hem in Nederland te houden.

Door Astrid Berkhout

"Het stuk zou eigenlijk spelen in de Pleinzaal van Theater aan de Parade", vertelt Frank Verhallen van Cabaretfirma, die het script schreef en verantwoordelijk is voor de regie. "Vanwege asbest moest deze dicht, vandaar dat al snel het idee ontstond om de voorstelling in een school te spelen, en wel op het Rodenborch-College." Het Rodenborch-College reageerde meteen enthousiast. "Als je een stuk op locatie speelt, moet je ook gebruik maken van wie en wat zich op die locatie aandient. Vandaar dat uiteindelijk - naast Tommy van Zonneveld in de rol van Addis - verschillende leerlingen, enkele ouders en een docent van de school een rol spelen in 'Gijs!' Mijn script vormt het uitgangspunt maar het is mijn overtuiging dat spelers hun eigen karakter moeten kunnen verwerken in hun rol. Dat is voor jonge mensen een hele uitdaging. Omdat ik hen niet kende voordat we gingen samenwerken, moest ik elke speler - en zijn of haar karakter - nog leren kennen. Dat is een zoektocht. Maar een plezierige!"

Eigen inbreng
Voor Frank zelf was het sowieso een uitdaging om te werken met jonge, onbekende mensen die geen of weinig speelervaring hebben. De afgelopen maanden is keihard gewerkt om een professionele theatervoorstelling neer te zetten. "Ik hoop dat iedere bezoeker er na het zien van 'Gijs!' nog een paar dagen over nadenkt en dat iedere speler de voorstelling nog lang met zich meedraagt." René van Gerven, docent van het Rodenborch-College, is verantwoordelijk voor de organisatie van het geheel en speelt zelf ook mee in het stuk. "Het mooie is dat het proces heel organisch is doordat leerlingen zelf inbreng kunnen leveren en worden uitgenodigd om met eigen ideeën te komen. Door deze aanpak komen ook nog eens andere talenten bovendrijven, die welverdiend de aandacht krijgen."

Betrokkenheid op alle niveaus
"In totaal zijn inmiddels 25 leerlingen op allerlei verschillende manieren betrokken bij de voorstelling; sommigen staan op het toneel, anderen zitten in het live orkest of vervullen achter de schermen een rol. Het begint langzaam maar zeker steeds meer te leven op school. Ook doordat we bijvoorbeeld een aantal vluchtelingen in de verschillende klassen laten vertellen over hun persoonlijke situatie." De voorbereidingen vergen veel van alle betrokkenen. "Repetities vinden plaats in de avond of in het weekend dus je moet echt gemotiveerd zijn."

Giovanny Slagter en Annick Derksen, die respectievelijk de rollen van Gijs en Badel - vrienden van Addis - vervullen, zijn dat zeker. Giovanny (16 jaar, 5 havo): "Ik vind het sowieso leuk om in musicals te spelen, maar het actuele onderwerp en de manier waarop het gebracht wordt, spraken me erg aan. Natuurlijk is het een serieus thema maar het verhaal wordt ook met humor gebracht, waardoor het een voorstelling is voor het hele gezin; kinderen vanaf 7 jaar kunnen al komen kijken. Het is de eerste keer dat ik zo'n grote hoofdrol speel, dat maakt het extra spannend. Het is tof om met de hele cast samen toe te werken naar de première, we gaan er helemaal voor!" Musicalliefhebber Annick (15 jaar, 2 havo) greep de kans aan om nog meer met haar hobby bezig te zijn. "Het leuke is dat ik in de rol van Badel allerlei verschillende emoties moet uitdrukken. En wel op de manier die bij mij past. Ik hoop dat mensen zich na het zien van 'Gijs!' realiseren dat het hier niet gaat om fantasie; wat zich hier afspeelt, gebeurt ook in het echte leven."

'Gijs!' is van 27 tot en met 30 december te zien op het Rodenborch-College. Kaarten (€ 12,50) zijn te bestellen via theateraandeparade.nl en via 0900-3372723.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox