Logo bosscheomroep.nl
Nora van den Berg, Hans van den Berg en Elsa Jansen Foto: Niek Geneuglijk
Nora van den Berg, Hans van den Berg en Elsa Jansen Foto: Niek Geneuglijk

Expositie Art Gift in December bij 'Grang De Paul Art'

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Op zoek naar een bijzonder kerstcadeau voor uw dierbaren? Breng dan eens een bezoek aan 'Grang De Paul Art', een pop-up expositieruimte met als doel kunstenaars een laagdrempelig podium te bieden. Hier is tot en met 31 december 2017 de expositie 'Art Gift in December' te zien. Deze omvat meer dan 100 kleine kunstwerken die niet alleen te zien maar ook te koop zijn, voor minder dan 100 euro per stuk.

Door Astrid Berkhout

Sharlon Maria, initiatiefnemer van 'Grang De Paul Art' kwam op het idee voor de kerst expositie toen hij zag dat in de directe omgeving van de galerie, tijdelijk gevestigd aan de Handelskade, steeds meer nieuwe mensen kwamen wonen. "Kunst verbindt", aldus Sharlon. "Om die reden heb ik alle buren uitgenodigd om vooral bij elkaar te komen, samen met de kunstenaars die deelnemen aan deze expositie. Het vormt een mooie aanleiding om elkaar eens persoonlijk te ontmoeten. Daarnaast merk ik dat sommige mensen toch nog een drempel ervaren om hier binnen te stappen. Die hoop ik zo weg te nemen. Iedereen is hier welkom om zelf de schoonheid van kunst te ervaren."

Bestaand en nieuw
Twaalf kunstenaars tonen in 'Art Gift in December' hun werk. "Sommige kunstenaars hebben bestaand werk ingediend, anderen hebben speciaal voor deze gelegenheid werk vervaardigd. Uitgangspunt was dat het ging om kleine kunstwerken die voor minder dan 100 euro te koop worden aangeboden. Voor een betaalbare prijs kan men hier een uniek kunstcadeau aanschaffen. De diversiteit van de kunstwerken is groot; van beeldjes en sieraden tot kleine schilderijen. Daarmee is er voor ieder wat wils."

Anders dan anders
De Bossche kunstschilder Hans van den Berg maakte 8 kleine schilderijen. "Ik zat echt in een flow. Normaal werk ik op een stuk groter formaat, 80 bij 100 cm. Daarnaast heb ik de olieverf nu aangebracht op houten paneeltjes in plaats van op linnen. Ik vond het een enorme uitdaging om het net anders dan anders doen. Het centrale thema is wel hetzelfde gebleven; de oermoeder. In essentie gaat het in mijn werk om de zoektocht naar de vrouw in mezelf. Ik heb van tevoren nooit een vastomlijnd plan. Ik ga naar binnen en kijk wat er tevoorschijn komt. Het werk ontstaat daarmee eigenlijk vanzelf."

Liefde delen
Voor beeldend kunstenares Elsa Jansen is deze expositie extra bijzonder; ze laat hier haar laatste werk zien, waarbij ze een nieuwe richting is ingeslagen. "Kerst draait voor veel mensen om eten en gezelligheid. Ik heb heel bewust proberen te doorgronden wat het voor mij betekent. In het kerstverhaal gaat het om de geboorte van Jezus, de geboorte van de liefde. Ik heb bekeken hoe ik de liefde voor mezelf geboren kan laten worden. Alleen als je van jezelf houdt, kun je liefde delen. Dat laatste doe ik via mijn werk. Na een tocht van het donker naar het licht ben ik voor mijn gevoel herboren. Waar ik vroeger ging voor relatief zwaar beladen werk met een boodschap, ga ik sinds augustus te werk als een kind. Op mijn geheel eigen manier; ik teken namelijk zonder op papier te kijken. Het resultaat is kleurrijk werk waar veelvuldig bloemen in terugkomen. Hiermee wil ik de vreugde van de liefde in de wereld brengen!"

Verdieping
De kunstwerken van beeldhouwer Nora van den Berg hebben niets met Kerst te maken. "Van mijn hand zijn enkele Geisha beeldjes en sieraden te zien. Mijn werk is heel organisch van karakter. Ik kies vaak een steen uit die me fascineert door zijn vorm, kleur, textuur, wat dan ook. Mijn werk is dan ook meestal redelijk abstract. Ik heb veel respect voor het materiaal, daarom laat ik over het algemeen nog iets van de oorspronkelijke 'huid' terugkomen in het beeld." Alle kunstenaars hopen natuurlijk mensen op een of andere manier te raken met hun werk. Elsa: "Het mooie van kunst is dat er allerlei lagen in verborgen zitten. Iedereen ziet er iets anders in. Daarmee past kunst perfect bij deze tijd van het jaar, waarin mensen behoefte hebben aan een stuk verdieping."

De expositieruimte is van donderdag t/m zaterdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.grangdepaulart.com.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox