Logo bosscheomroep.nl
Jitske Blom en Raoul Wilke nemen je mee in de wereld van design
Jitske Blom en Raoul Wilke nemen je mee in de wereld van design

Design Works Friday: Een experimentele designavond in de bibliotheek en het SM's

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH - Op 1 december vindt van 17.00 tot 23.00 uur in de bibliotheek en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch de Design Works Friday plaats. Een designexpeditie waar je vanuit verschillende perspectieven naar design kunt kijken. Zo wordt er gekeken naar museaal design, fooddesign, grafische vormgeving en design thinking. Drie gerenommeerde bureaus laten je denken, maken en proeven. De Design Works Friday is de aftrap van de Designmaand die in December plaatsvindt in de Bibliotheek.

Door Lesha Bosman
 

Designers van nu zijn minder bezig met alleen vorm en kleur. Ze kijken naar de mens en de wereld. En proberen deze, in alle bescheidenheid, beter en mooier te maken. "De bibliotheek sluit zich graag aan bij deze gedachtegang", legt Jitske Blom, programmamaker bij de Bibliotheek uit. "Dat de bibliotheek zo'n evenement initieert past bij de nieuwe wind die er daar waait. De bibliotheek is er namelijk niet alleen voor boeken en dvd's. In de bibliotheek worden onderwerpen tegenwoordig ook besproken en beleefd. Gedurende het hele jaar is er voor zowel de jeugd als volwassenen een divers aanbod. Maar naast deze bijeenkomsten, lezingen en workshops heeft deze avond ook voor de bibliotheek iets experimenteels. Design Works Friday is geprogrammeerd als een soort festival. Het is niet alleen een lezing, maar de avond bestaat uit activiteiten, waarbij je van het één in het ander terecht komt. Als Bibliotheek zoeken we graag de samenwerking op met andere lokale partijen. Voor dit 'festival' was het logisch om een samenwerking aan te gaan met het 'designmuseum' SMs."

Workshop denken of maken
Deelnemers worden tijdens Design Works Friday op sleeptouw genomen door het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Tijdens een Design work-out krijgen de bezoekers een rondleiding langs de collectie en worden ze bijgepraat door de curator. Vervolgens wordt er in de bibliotheek gekookt door Cateringa & Kompanen uit Rotterdam en zij verzorgen naast het diner ook een workshop Mondriaan Teefjes. En dan is er de keuze uit twee workshops: denken of maken. Een workshop 'design thinking' wordt verzorgd door het bureau Afdeling Buitengewone Zaken. Zij voerden dit soort design sessies eerder uit voor grote organisaties zoals Nationale Nederlanden en het Instituut voor Beeld en Geluid. Ga je liever zelf aan de slag dan kun je onder leiding van Studio Turbo een workshop grafische vormgeving krijgen." Bossche designer Raoul Wilke van Studio Turbo heeft menig poster en flyer ontworpen en leert je een verhaal te vertellen in één beeld. Hij zei meteen ja, toen hij werd gevraagd na te denken over een workshop. "Ik wil de stad leuker en vrolijker maken met mijn werk. Dit soort initiatieven sluiten daar op aan."
Tijdens de Designmaand zijn er naast de design Works Friday verschillende activiteiten om mensen kennis te laten maken en mee te nemen in de wereld van design. Op 16 december is er bijvoorbeeld een Snertwandeling. Deze expeditie neemt je mee langs Social-Design ondernemers in de stad zoals de Leerwinkel De Pijp en een innovatief en duurzaam woonproject in Boschveld. De expeditie wordt afgesloten in Social Label onder het genot van een huisgemaakte snert. Daarnaast is er onder de noemer StandUpProf, een lezing over design door Bas Raijmakers, docent op de Design Academy in Eindhoven.

Tickets kosten €25,- niet-leden/ €17,50 voor leden, inclusief diner. Meer info: www.bibliotheekdenbosch.nl.


.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox