Logo bosscheomroep.nl
Babs Gons is een van de grote namen die zal optreden tijdens de eerste editie van Woordlustig
Babs Gons is een van de grote namen die zal optreden tijdens de eerste editie van Woordlustig

Nieuw podium voor spoken word in 's-Hertogenbosch

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Woordlustig is sinds kort hét podium en platform voor spoken word in 's-Hertogenbosch. Tijdens de Kunstnacht konden bezoekers dit jaar al een klein voorproefje beleven in de tuin van Pand 18. Op zaterdag 2 december vindt het eerste officiële event plaats in de bibliotheek in 's-Hertogenbosch. Vier keer per jaar zullen gelijkgestemden elkaar hier voortaan weten te vinden.

Door Astrid Berkhout


Woordlustig betreft een samenwerking tussen Dukebox (hét productiehuis voor urban & hiphop in 's-Hertogenbosch) en de Bibliotheek 's-Hertogenbosch. "Er was tot op heden nog geen platform voor spoken word in de stad", vertelt Bart van Velzen van Dukebox. "Vergelijkbare initiatieven zijn Poetry Out Loud van Studio073, met name bedoeld voor 'pril talent', en de poëzie avonden in Wijnlokaal 073, die georganiseerd worden door de Bossche dichter Emiel Bootsma. In steden als Eindhoven en Tilburg heb je al meerdere succesvolle spoken word avonden. Mensen kennen wellicht nog het succesvolle Amerikaanse televisieprogramma Def Poetry Jam, waarin grootheden als Kanye West en Puf Daddy het podium betraden. Voor Kevin de Randamie (Blaxtar) was dit de inspiratie om het entertainment platform Spoken op te richten. Samen hebben Def Poetry en Spoken vervolgens een reeks woordkunstavonden georganiseerd in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, onder de noemer 'Spoken versus All Def Poetry'. Het is echt een groeiende scene. Als Dukebox willen we vooral dingen doen die nog niet gebeuren, vandaar dat we aan de slag zijn gegaan met een platform én podium voor spoken word in 's-Hertogenbosch."

Buiten je comfortzone
"Spoken word is in feite een soort tegengeluid voor het hedendaags populisme. Beoefenaars van verschillende disciplines – van theater en poëzie tot stand-up comedy en rap – worden uitgedaagd om hierbij alles los te laten wat ze normaal aan muzikale begeleiding hebben en zich vooral te richten op puur de podiumkunst, ofwel het voordragen, al dan niet in de vorm van een performance. En dan wel zonder een papiertje voor je te hebben waarop staat wat je wilt zeggen. Je moet het dus aandurven om je buiten je eigen comfortzone te begeven en je open op te stellen. Marco Martens, schrijver en spoken word artist, omschreef datgene wat hij doet niet voor niets eens als 'een oefening in kwetsbaarheid'. In die zin is het heel persoonlijk, iedereen heeft ook zijn of haar eigen stijl. Door de beoefenaars van spoken word samen te brengen ontstaat een vruchtbare kruisbestuiving, met als resultaat leuke samenwerkingen. Vaak zijn het jongeren met heel verschillende ervaringen en kwaliteiten. De kunst is al doende de gemene deler te vinden. Als je daar de tijd voor neemt, leer je de ander ook waarderen om datgene wat hij of zij doet en ontstaat respect."

Grote namen en lokale talenten
Bart schat in dat de spoken word scene in 's-Hertogenbosch nog niet heel groot is. "Momenteel heeft Woordlustig 7 leden. Dat aantal zal in de loop der tijd nog toenemen, maar het is slechts een klein groepje dat zich hier mee bezig houdt. Dat neemt echter niet weg dat zij iets goeds kunnen neerzetten dat interessant is voor een breed publiek." Op zaterdag 2 december biedt Worldlustig een podium aan zowel grote namen als lokale talenten. "Gevestigde namen als Marco Martens, Mariana Hirschfeldt en Mickey Wo zijn deze eerste editie van de partij. Extra trots zijn we op de deelname van Babs Gons; schrijver, performer en theatermaker en de grondlegster van spoken word in Nederland. Uit het Woordlustig-platform maken Babs Post, George Kush, De Bruwelijke, Marion Kerkhof, Sumbek en Tweedehans hun opwachting. Bijzonder is verder het onderdeel 'Out of the Box', waarin Dewi van Maaren haar danskunsten vertoont op spoken words van STEEV. De avond wordt gehost door Stadsdichter van Tilburg: Onias en afgesloten met muziek van een DJ en een violiste. We beginnen nu met het organiseren van deze vierjaarlijkse spoken word events. De komende tijd zullen we vooral samen met de leden bekijken hoe het platform zich in de toekomst verder kan ontwikkelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er echt een 'community' ontstaat."

Woordlustig begint op 2 december om 20.30 uur. Entree 5 euro. Info: www.woordlustig073.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox