Logo bosscheomroep.nl
Ted Noten in zijn atelier in de Mengfabriek. Foto: Ben Nienhuis
Ted Noten in zijn atelier in de Mengfabriek. Foto: Ben Nienhuis

'Er staat veel moois te gebeuren op de Tramkade'

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Conceptueel ontwerper en kunstenaar Ted Noten werd bekend door zijn bijzondere tassen en sieraden. Door er niet alledaagse voorwerpen als pistolen, een dood muisje met een kleine parelketting en een snufje cocaïne in te verwerken, geeft hij ze zeggingskracht en tipt thema's als geweld, hebzucht en liefde aan. Voor onze Koningin Máxima ontwierp hij een tiara. In 2012 werd hij door de Stichting Kunstweek uitgeroepen tot 'Kunstenaar van het Jaar'. Een jaar later presenteerde hij een eigenzinnige tentoonstelling in het Stedelijk Museum in 's-Hertogenbosch. Noten woonde en werkte jaren in Amsterdam, maar sinds enige tijd is hij met zijn atelier gevestigd in de Mengfabriek in 's-Hertogenbosch.

Door Astrid Berkhout


"Ik heb 30 jaar in Amsterdam gewoond", vertelt Ted enthousiast. "Het is nog steeds een van mijn grote liefdes. De laatste 10 jaar heb ik een enorme ommezwaai meegemaakt in de stad, die langzaam maar zeker wordt verspoeld door toeristen die vooral komen voor drank, drugs en rock & roll. Toen ik er net kwam wonen, was Amsterdam een tweede New York, een inspirerende smeltkroes van culturen. Ik was opgegroeid in een gehucht in Limburg. Als kind vond ik het daar heerlijk, maar qua vrij denken werd het daar gewoon te klein. In die zin was onze hoofdstad destijds echt mijn redding. 30 jaar later werkte het echter niet meer voor mij. Het moment was aangekomen om de drukte van Amsterdam te ontvluchten en weer op zoek te gaan naar de loomheid van een provinciestad." Het was de liefde die hem naar 's-Hertogenbosch bracht. "Ik heb sowieso wel iets met deze stad. Jeroen Bosch, een van de grootste kunstenaars, heeft hier gewoond. Mijn werk heeft duidelijk raakvlakken met dat van Bosch; het is absurd, bizar en macaber."

Ernstig verliefd
"Toen ik bij de Tramkade kwam, werd ik meteen ernstig verliefd op de kraan die bij het water staat", vertelt Ted enthousiast. "Deze werd vroeger gebruikt om schepen te lossen. Op het moment dat ik bij de Conceptenbouwers - de beheerders van het terrein - aanklopte, hadden ze de kraan reeds toebedeeld aan iemand anders. Het wordt een van de 15 unieke slaap-pods van top designers en architecten op dit terrein onder de noemer Expo Hotel. Er komt in ieder geval één slap-pod van mij op de kraanbaan boven de Dieze. Er was gelukkig nog wel een andere ruimte beschikbaar als atelier in de Mengfabriek. Hij was bedekt met een enorme laag stof en het was één grote bende, maar ik zag meteen de schoonheid en de potentie. Ik ben 3 maanden bezig geweest met de verbouwing en ik ben blij met het resultaat. Sinds februari zit ik in mijn nieuwe atelier."

Een hard vak
Noten kreeg het vak van kunstenaar niet bepaald met de paplepel ingegoten. "Mijn vader had een steenfabriek. Er moest vooral hard gewerkt worden, dus vanaf mijn achtste was ik hier veelvuldig te vinden. De fabriek was alles en als kind vond ik het fantastisch om daar deelgenoot van te zijn." Noten koos na de middelbare school voor de psychiatrie. Via een bevriend kunstenaar kwam hij in aanraking met moderne beeldende kunst. Op zijn 26-ste besloot hij uiteindelijk alsnog de kunstacademie te gaan doen. Eerst in Maastricht, later in Amsterdam. "Ik had een onweerstaanbare drang om iets te creëren, daar moest ik iets mee. Nog steeds wil ik vooral werk maken met een verhaal. Dat betekent niet dat ik een moralist ben. Ik ben er niet op uit om de wereld te verbeteren. Ik gebruik humor en schoonheid om de diepere lagen zichtbaar te maken. Voor mij is het totaal belangrijk. Door te doen, ontstaan dingen. En daarvoor moet je wel behoorlijk gedisciplineerd bezig zijn. Kunstenaar zijn is een hard vak. Ik realiseer me dat ik van geluk mag spreken dat ik er van kan leven." Voor 2018 staat alweer een aantal nieuwe projecten gepland. "Ik ben nu 60 jaar, ik ben toe aan iets rustiger vaarwater. Ik wil vooral mijn eigen ding doen en daarnaast af en toe les geven en stagiaires begeleiden. Verder bemoei ik me graag met de ontwikkelingen op de Tramkade, er staat hier veel moois te gebeuren!"

Meer informatie over Ted Noten en zijn werk is te vinden op www.tednoten.com.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox