Logo bosscheomroep.nl
Jaimeo Brown Transcendence mengt samples van oude worksongs en spirituals met hedendaagse jazz
Jaimeo Brown Transcendence mengt samples van oude worksongs en spirituals met hedendaagse jazz

Vijfentwintigste editie van November Music: Festival pakt uit met uitgebreid programma

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Van 2 tot en met 12 november vindt de 25e editie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor eigentijdse muziek in Nederland, plaats op verschillende plekken in 's-Hertogenbosch. Met maar liefst 80 concerten op 20 locaties gaat November Music 11 dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Om het bijzondere jubileum te vieren, pakt het festival dit jaar nog eens extra uit.

Door Astrid Berkhout


"We hebben in 2017 drie speciale programmaonderdelen", vertelt Koen Graat van November Music. "Ten eerste hebben we nu officieel Bosch Requiem ingelijfd. Dat is ook dé reden waarom het festival deze keer 11 in plaats van 10 dagen duurt. Op donderdag 2 november openen we met een gloednieuwe dodenmis in Theater aan de Parade. Festivalcomponist Anthony Fiumara schreef voor deze gelegenheid Memorial Park. Deze compositie wordt uitgevoerd door zijn drie favoriete ensembles Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque en ensemble TEMKO. Verder legt de Vlaamse acteur en meesterverteller Peter De Graef in een lezing met humor en mededogen de menselijke ziel onder het vergrootglas. De Bossche kunstenares Marianne van Heeswijk ontwerpt op de Parade een interactief kunstwerk, waarin het publiek participeert en waar Panama Pictures een dans doorheen verweeft. En Matzer Theaterproducties verzorgt de theatrale enscenering. Daarmee is Bosch Requiem een totaalbeleving geworden."

Uniek programma John Zorn
De tweede muzikale traktatie: Op zaterdag 4 november is er een uniek en omvangrijk programma rondom niemand minder dan de New Yorkse componist en bandleider John Zorn. "We zijn er trots op dat het ons gelukt is om hem eindelijk weer eens naar Nederland te krijgen, na 2 jaar van voorbereidende gesprekken. In totaal zijn er 9 concerten in de Bossche binnenstad. De veelzijdigheid van Zorn zal hier zeker in tot uitdrukking komen. Zorn neemt bovendien in zijn kielzog de crème de la crème van de hedendaagse downtown muziekscene met zich mee. Om 14.30 uur kruipt hij zelf achter het orgel van de Sint-Janskathedraal voor The Hermetic Organ, een gratis toegankelijk concert." Traktatie nummer drie: Op zaterdag 11 november komt het gerenommeerde Metropole Orkest voor het eerst naar November Music. "En wel met een bijzondere double-bill. Voor de pauze is er een concert met Tin Men and The Telephone waarbij het publiek een (inter)actieve rol vervult. Na de pauze is er vuurwerk met de Amerikaanse toetsenist Cory Henry."

Bijzondere samenwerkingen
Wat ooit begon met enkele losse concerten, is in 25 jaar uitgegroeid tot het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. "Om het festival toegankelijker te maken, is de afgelopen jaren behoorlijk ingezet op een stuk verbreding. Van hedendaagse gecomponeerde muziek, jazz en new world music tot muziektheater, visual music en geluidsinstallaties; het komt tegenwoordig allemaal voorbij. Voor het grote publiek is de Kunst Muziek Route erbij gekomen, om een beetje te kunnen proeven van alles wat November Music te bieden heeft. We presenteren ook bijzondere samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici. Dit jaar bundelen bijvoorbeeld Dimitri Verhulst en Corrie van Binsbergen de krachten in 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol'. Het slotconcert is eveneens een aanrader, de Noorse pianist en componist Jon Balke zorgt voor een spectaculaire ontmoeting tussen oost en west, tussen klassiek en modern."

"We beschikken over een gezonde dosis ambitie en streven er altijd naar bijzondere dingen te laten zien die niet of nauwelijks in Nederland hebben gestaan, of die anders zijn dan anders. Daarin onderscheiden we ons en om die reden trekken we ook steeds meer bezoekers; vorig jaar bleef de teller steken op 11.500 mensen. Voorlopig gaan we dan ook vooral verder op de ingeslagen weg. En van editie 2017 weten we het volgende nu al zeker; dat wordt een groot muzikaal feest!"

Voor kaarten en meer informatie: www.novembermusic.net.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?