Logo bosscheomroep.nl
Rats on Rafts/De Kift is een van de top-acts tijdens het jubileumfeest van Willem Twee poppodium
Rats on Rafts/De Kift is een van de top-acts tijdens het jubileumfeest van Willem Twee poppodium

Groot feest ter gelegenheid van 30 jaar Willem Twee poppodium

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Op 17 oktober 1987 opende de Willem II Concertzaal de deuren in 's-Hertogenbosch. Niemand minder dan John Hiatt onthulde een plakkaat met een tekst van zijn hand. In de loop der jaren veranderde de naam meermaals; eerst in W2 Concertzaal, toen naar W2 Poppodium en sinds de fusie met De Toonzaal en Willem II Fabriek (in januari 2017) in Willem Twee muziek en beeldende kunst. Anno 2017 is het 30-jarig poppodium nog steeds springlevend. Op vrijdag 20 oktober wordt met een groot jubileumfeest stil gestaan bij dit heuglijke feit.

Door Astrid Berkhout


"Met respect voor ons rijke verleden richten we onze blik nu vooral op de toekomst", vertelt marketing manager Stijn Mertens. "Het is een zeer bewogen jaar geweest. Dankzij de fusie hebben we sinds begin dit jaar een splinternieuwe organisatie die een concertzaal in de binnenstad, een poppodium, een kunstruimte en tal van ateliers met elkaar verbindt. Helaas is Paul Smits, destijds oprichter van de Willem II Concertzaal, in augustus jl. overleden. We zijn extra dankbaar dat we hem nog wel hebben kunnen interviewen voor de documentaire die we aan het maken zijn over 30 jaar Willem Twee poppodium. Deze zal vertoond worden tijdens het jubileumfeest." Ook de vele vrijwilligers hebben altijd een belangrijke rol gespeeld bij het poppodium. "Op dit moment zetten 110 mensen zich voor ons in, sommigen al vele jaren."

Vaste, terugkerende concepten
In de loop der jaren is er het nodige veranderd bij het poppodium. "We streefden al langer naar openheid en dankzij de fusie hebben we die openheid ook fysiek kunnen realiseren. Door de nieuwe entree aan de Boschdijkstraat stappen mensen hier een stuk makkelijker naar binnen. De deur staat letterlijk open. Inmiddels organiseert Willem Twee muziek en beeldende kunst als geheel jaarlijks tussen de 300 en 400 activiteiten. Het aanbod wordt steeds breder en groter. Als poppodium kiezen we steeds vaker voor vaste, terugkerende concepten op vaste momenten in de maand. Zo kunnen liefhebbers hier iedere derde zaterdag van de maand terecht voor Lekker Dansen! en is er iedere vrijdagavond een gratis On the House programma in onze Kleine Zaal met aandacht voor makers uit de regio. Dit zorgt voor betrouwbaarheid; mensen weten dat hier op gezette tijden iets te beleven valt wat ze leuk vinden en komen daarvoor terug. De reacties van bezoekers zijn dan ook overwegend positief. Deze manier van programmeren zorgt tevens voor verbroedering in de scene; het is een plek waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten."

Analoge opnamestudio
"Er is in de loop der tijd ook nogal wat geschoven met ruimtes. De Kleine Zaal die we nu hebben, is een enorme aanwinst voor de stad en stelt ons in staat parallel te programmeren. De totale capaciteit is toegenomen; in de Kleine Zaal passen 100 mensen, in de Grote Zaal 550. Daarnaast kunnen we nog gebruik maken van alle andere ruimtes in dit gebouw. Tijdens een festival of eindejaarsfeest kunnen we hier ruim 800 mensen kwijt." Bijzonder is de samenwerking met Theater aan de Parade, Verkadefabriek en November Music. "We promoten gezamenlijk het muziekaanbod in de stad middels 'Muzikaal los in Den Bosch', een muziekkrant die twee keer per jaar verschijnt. En we kijken op welke plek welk aanbod het beste tot z'n recht komt. Iedereen die zelf een goed idee heeft voor een event, kan bovendien bij ons aankloppen; we helpen graag om het daadwerkelijk te organiseren." Zeer noemenswaardig is verder de analoge opnamestudio waar Willem Twee over beschikt. "Met apparatuur van begin jaren '50 tot de jaren '80. De analoge faciliteiten zijn uniek voor Europa, nergens anders zijn ze zo toegankelijk. Vanaf januari komen er 2 studio's, waaronder een opnamestudio, bij."

Wie jarig is trakteert
Het publiek wordt op vrijdag 20 oktober getrakteerd op een uitgebreid jubileumprogramma. In de Kleine Zaal het On the House programma (waaronder Poncho, Switch Bones en Gifter). In de Grote Zaal zijn er optredens van o.a. Rats on Rafts/De Kift, Betonkunst, Kypski en Statue (hoogtepunt On the House afgelopen seizoen). In eetcafé Hangop verzorgt online platenzaak RotiBabi pop-up stores met spannende elektronische muziek en zal Baba Jasper verrassende tracks draaien. "De toegang is voor iedereen gratis, maar mensen moeten wel online een kaartje bestellen. Doe dat vooral op tijd als je er zeker van wilt zijn dat je er bij bent!"

Meer informatie is te vinden op www.willem-twee.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?