Logo bosscheomroep.nl
Aan Bosschenaar Hans Tervoort de eer om als een van de eersten te proeven van de 'Bossche lulkoek'. Foto: Niek Geneuglijk
Aan Bosschenaar Hans Tervoort de eer om als een van de eersten te proeven van de 'Bossche lulkoek'. Foto: Niek Geneuglijk

Nieuwe Bossche lekkernij: 'Bossche lulkoek'

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH - 'Succes voor het Bossche K..bier', viel er onlangs te lezen in de plaatselijke pers. 'Daar hoort toch iets te knabbelen bij', zo bedacht Bosschenaar Rob van de Laar. Deze week presenteerde hij dan ook samen met De Broodspecialist een nieuwe typische Bossche lekkernij: 'Bossche lulkoek'.

Het was op dat moment dat hij voor de toiletdeur stond van de afdeling erfgoed 's-Hertogenbosch in het Groot Tuighuis dat hij op het idee kwam. Het was ook daar dat zijn oog weer viel op de replica van een laatmiddeleeuws insigne, daar aangebracht op de deur ter aanduiding dat het de toegang tot het mannentoilet betrof. Ook: archeologen troffen enige tijd geleden een aantal metalen speldjes aan met wel heel merkwaardige afbeeldingen. Het betroffen afbeeldingen van menselijke genitaliën, voorzien van vleugeltjes, voetjes en zelfs een kroontje. Cultuurhistorische objecten dus. Wat de betekenis daarvan moet zijn geweest en wie ze gedragen moet hebben, daarover tasten de wetenschappers tot op de dag van vandaag in duisternis. De mannelijke variant van dit insigne op de deur inspireerde Rob van de Laar om dat te verbinden met een koekje met een smaak en een naam die zou passen bij het genoemde bier en daarmee ook nog eens cultuurhistorie verbindt met de beleving van nu. Bakker Daniël van Schijndel van 'De Broodspecialist' in de Hinthamerstraat ging er enthousiast mee aan de slag. Het resultaat is vanaf deze week te 'beproeven'. 'Bossche lulkoek' dus.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?