Logo bosscheomroep.nl
Ruud van de Laar en Mieke de Koning: "We doen het uiteindelijk voor het applaus!"  Foto: Niek Geneuglijk
Ruud van de Laar en Mieke de Koning: "We doen het uiteindelijk voor het applaus!" Foto: Niek Geneuglijk

De Bossche Komeedie beleeft eerste lustrum

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Ruud van de Laar en Mieke de Koning hadden een droom toen ze 5 jaar geleden – na jaren betrokken te zijn geweest bij het Echt Bosch Tejater – de Bossche Komeedie in het leven riepen. Ze wilden kwalitatief hoogwaardige amateurtheaterproducties op de planken brengen om zo de Bossche amateurpodiumkunsten én het Bossche dialect te bevorderen. Al vanaf de eerste productie zijn de voorstellingen van De Bossche Komeedie een groot succes. Onlangs ging de nieuwe voorstelling 'Sssst!! Pas Gescheeje' in première in de Verkadefabriek.

Door Astrid Berkhout


"Ik wilde vooral eigen theaterstukken spelen en daarnaast was het streven om cafétheater te gaan doen, geïnspireerd door de intieme, sfeervolle theatervoorstellingen in Belgische cafés", vertelt Ruud over het prille begin van De Bossche Komeedie. "We zijn gestart met De Stiefkiendjes", vult Mieke aan. "Dat was meteen al een schot in de roos. Het idee was om klein te beginnen maar vanwege de grote belangstelling moesten we al snel meer voorstellingen bijboeken." En nog steeds staat De Bossche Komeedie voor volle zalen. Wat is het geheim volgens het duo? "Tijdens onze producties kunnen mensen genieten van een onbekommerd avondje uit; onze voorstellingen zitten vol echt Bossche humor, komische verwikkelingen en herkenbare, hilarische Bossche situaties. Die herkenbaarheid is onze grote kracht."

Een grote familie
Voor de duidelijkheid: De Bossche Komeedie is een stichting en heeft dus geen leden maar alleen een bestuur. Er is dan ook geen vaste spelersgroep. Per productie worden steeds de meest geschikte acteurs bij de rollen gezocht. Dit resulteert in een mooie mix van vertrouwde, bekende gezichten en nieuw talent. "We willen uitdrukkelijk talentvolle nieuwkomers de kans geven om zichzelf te ontwikkelen." De Bossche Komeedie heeft verder een zogenaamde Komeediantenclub, die de producties voor een klein bedrag financieel ondersteunt. "Dat is echter minimaal. We moeten het vooral hebben van de kaartverkoop en de nodige facilitaire sponsors. Gelukkig is de bereidwilligheid bij lokale en regionale bedrijven groot om ons in natura te ondersteunen. Daarnaast zetten vele vrijwilligers zich – zowel voor als achter de schermen – in. Het voelt als één grote familie, samen zijn we verantwoordelijk voor het succes."

Een hit schrijven
Natuurlijk heeft Ruud voor de nieuwste voorstelling 'Sssst!! Pas Gescheeje' weer voor een actueel onderwerp gekozen. Het verhaal draait om Lia en Leo Knuvers die na een droomhuwelijk van 21 jaar in volstrekte harmonie hebben besloten te scheiden. Wat streeft Ruud na in de stukken die hij schrijft? "Te veel! Het is alsof je iedere keer een hit moet schrijven. Ik ervaar daardoor geen druk hoor, ik ga altijd uit van mezelf. Ik heb precies in mijn hoofd zitten hoe ik het wil hebben en daar regisseer ik ook op." Ambities voor de toekomst zijn er nog genoeg. "Sowieso een nieuwe cafétheaterproductie. Verder zijn we van plan een echte kindermusical in carnavalssfeer te maken. En natuurlijk is het nog steeds onze ultieme droom om ooit weer een heuse Bossche Revue op de planken te brengen."

'Sssst!! Pas Gescheeje' is t/m 24 septemberte zien in de Verkadefabriek (www.verkadefabriek.nl), daarna in Perron-3 (www.perron-3.nl) en dan in Theater de Speeldoos (www.theaterdespeeldoos.nl). Info: www.debosschekomeedie.nl.


Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?