Logo bosscheomroep.nl
Ted Noten laat tijdens de Kunstnacht ook een bijzonder staaltje van zijn kunnen zienFoto: Ben Nienhuis
Ted Noten laat tijdens de Kunstnacht ook een bijzonder staaltje van zijn kunnen zienFoto: Ben Nienhuis

Genieten van kunstzinnige avonturen tijdens XL editie van Kunstnacht 'Alles komt op een natuurlijke manier bij elkaar'

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – Op zaterdag 30 september vindt de vijfde editie plaats van het tweejaarlijkse event Kunstnacht 's-Hertogenbosch. En dan ook nog eens een XL versie! Tussen 19.00 en 4.00 uur is er op verschillende plekken in de stad van alles te beleven. Bezoekers krijgen een doorlopend programma voorgeschoteld met kunst in alle mogelijke vormen, o.a. muziek, film & video, grafiek, performances, beeldende kunst, games en spannende cross-overs.

Door Astrid Berkhout

"Het is voor het eerst dat we in de Kunstnacht samenwerken met bijna alle grote en kleine culturele instellingen in 's-Hertogenbosch", vertellen Ivonne van der Velden en Marc Eysink Smeets. "De behoefte om de Kunstnacht te vernieuwen, leefde sowieso al langer. Na 4 edities en 8 jaar moest er iets gebeuren om het event weer helemaal van deze tijd te maken. Tegelijk kwam het verzoek binnen om iets te doen met het afscheid van de burgemeester en leefde de wens bij de grotere culturele instellingen om iets te doen ter gelegenheid van de aftrap van het nieuwe seizoen. In deze XL versie hebben we geprobeerd alles op een natuurlijke manier bij elkaar te brengen. Ook AKV Sint-Joost en de Koningstheateracademie hebben we bij het geheel betrokken. Het draait tijdens deze editie dan ook om kunst in de meest brede zin van het woord."

Doorlopende en horizontale programmering
"We hebben deze keer gekozen voor een overkoepelend thema; vreemdgaan. Dat zie je o.a. terug in het feit dat veel partijen op een andere plek hun kunsten vertonen, of juist iets heel anders doen dan normaal. Daarmee treden ze buiten hun comfort zone.

Het programma is ongekend breed en gevarieerd, en daarmee interessant voor jong en oud. In de Kop van 't Zand leggen we de nadruk op beeldende kunst en performances, in het centrum ligt het accent op de podiumkunsten. Er is bovendien sprake van een doorlopende en een horizontale programmering. Ieder heel uur starten er wel voorstellingen, zodat bezoekers altijd ergens kunnen aansluiten. Ook nieuw zijn de workshops in De Kop van 't Zand die starten om 16.00 uur, deze zijn gratis toegankelijk met een polsbandje."

Highlights
"Uniek is sowieso de Skybox 'High Art Bar', gemaakt door kunstenaars van de voormalige DMT Loods. High art meets low arts. Van hieraf heb je geweldig uitzicht op De Beurs in de Kaaihallen, een 'art fair' met een vette knipoog. Ted Noten, een wereldwijd geroemd ontwerper van tassen en sieraden, zal op een heel bijzondere manier een werk van zijn hand laten zien. Sinds dit voorjaar heeft hij zijn studio op de Tramkade; dit moment wil hij zo graag markeren.

Een aanrader is ook het yogaconcert van Theater aan de Parade in het Stadskantoor. Professioneel yogadocente Amé van Meijl van yogaschool Avaja en vibrafonist Vincent Houdijk nemen je mee op een luisterrijke en avontuurlijke innerlijke reis. Verder is Pand 18 'the place te be' om mooie, korte voorstellingen bij te wonen, waaronder ZOG van Theaterfestival Boulevard en A Moment van Festival Cement; in de tuin is ook de interactieve installatie Panorama van Nova Zembla te beleven."

De ontketening
"30 september 2017 is de laatste dag van het 21-jarig burgemeesterschap van Ton Rombouts. Vlak voor 0.00 uur legt hij zijn ambtsketen af. Vanaf 23.30 uur wordt er muzikaal en theatraal afscheid genomen. Met medewerking van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch, Exempel, het koor van de Koningstheateracademie, Eric Alink en diverse acteurs. Een memorabel moment dat je niet mag missen!" Om vervolgens los te gaan tijdens een van de afterparty's in de Verkadefabriek, Koudijs Kafé, het Werkwarenhuis en Willem Twee Poppodium. De vorige editie van de Kunstnacht trok circa 1.700 bezoekers. "Met deze nieuwe opzet hopen we een groter publiek te bereiken. Het is de bedoeling om deze lijn ook in de toekomst vast te houden, we leggen hiermee een goede basis voor de komende edities."

Men kan nog vrijwilligers gebruiken die tijdens de Kunstnacht hand- en spandiensten willen verrichten. Geïnteresseerden kunnen zich melden via lysanne@kunstnachtdenbosch.nl. Voor meer informatie, tickets (12,50 euro) en complete programma: www.kunstnachtdenbosch.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?