Logo bosscheomroep.nl
Henk Wolvers en Irene van den Hurk in het splinternieuwe atelierFoto: Niek Geneuglijk
Henk Wolvers en Irene van den Hurk in het splinternieuwe atelierFoto: Niek Geneuglijk

Burgemeester Rombouts opent nieuwe atelier Henk Wolvers na verbouwing

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – De bekende Bossche keramist Henk Wolvers maakt porselein. Prachtige kunstwerken, van transparante objecten tot wandobjecten die tot de verbeelding spreken. Samen met zijn partner Irene van den Hurk, in de praktijk zijn rechterhand, kocht hij in 2015 het oude schoolgebouw naast de gesloten Heilig Hartenkerk aan de Lucas van Leydenstraat om dit om te toveren tot een multifunctioneel pand waarin wonen en werken moeiteloos kunnen worden gecombineerd. Van 9 tot en met 17 september zijn het atelier en de expositieruimte van 11.00 tot 18.00 uur geopend voor geïnteresseerden.

Door Astrid Berkhout


"We hebben jaren een atelier in de Muntel gehad," vertellen Henk en Irene. "We woonden daarnaast in de Lange Putstraat, waar we tevens een winkel hebben. Op een gegeven moment ontstond echter de wens om een groter pand te vinden, liefst met een tuin, waar we wonen en werken konden combineren. Vier jaar lang hebben we fanatiek gezocht maar het bleek moeilijk om iets te vinden." Totdat ze hoorden dat de oude school aan de Lucas van Leydenstraat te koop zou worden aangeboden door de gemeente. "Toen we binnenkwamen, wisten we het meteen: Dit is het! We zagen direct de mogelijkheden. We zijn zeer geïnteresseerd in architectuur en hebben al de nodige bouwervaring, dus we vonden het leuk om weer een keer onze tanden te zetten in een groot project als dit. Toen we in 2015 de kans kregen om het gebouw te kopen, hebben we die dan ook met beide handen aangegrepen." Het atelier in de Muntel werd met pijn in het hart verkocht, maar de winkel in de Lange Putstraat houdt het stel aan.

Het ideaalbeeld
"Samen met een bevriende architect, Paul van der Jeugd, zijn we aan de slag gegaan met een grootscheepse verbouwing. Alles is gestript, we hebben het vanaf de basis opnieuw opgebouwd en de eigenheid van het gebouw versterkt." Het resultaat mag er wezen. De speelplaats en zandbak zijn inmiddels vervangen door een mooie tuin. Bij binnenkomst ademt het gebouw een serene sfeer. Twee van de in totaal vier oorspronkelijke klaslokalen zijn ingericht als atelier en expositieruimte. Beide ruimtes zijn ruim en licht, en dankzij de hoge ramen is er binnen volop zicht op het groene buiten. "Het is heerlijk om hier te vertoeven", aldus Henk. "Ik heb altijd het ideaalbeeld gehad dat ik ergens met openstaande deuren zou werken, terwijl ik op de achtergrond tjirpende vogels hoor. Dat is nu helemaal waargemaakt."

Tijd voor experiment
"In de expositieruimte kunnen in de toekomst ook bevriende kunstenaars exposeren. Daarnaast kunnen er muziekuitvoeringen plaatsvinden, evenals lezingen en workshops." Vooralsnog richt Henk zich echter op een opdracht voor een klant in de Verenigde Staten (het vervaardigen van tegels voor een drietal schouwen in een vakantiehuis) en de solo-expositie in een galerie in Shanghai in het voorjaar van 2018. Doordat het werk van Henk regelmatig te zien is in landen over de hele wereld, brengt het stel ook een andere passie veelvuldig in de praktijk; reizen. "Daardoor moet je je soms heel bewust de tijd en de rust gunnen om nieuwe dingen te creëren en te experimenteren. Ik wil steeds verder met dit uitdagende materiaal, in de hoop weer iets nieuws te ontdekken!"

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?