Logo bosscheomroep.nl
Een impressie van de RubberbotenpartyFoto: Marion van der Aa
Een impressie van de RubberbotenpartyFoto: Marion van der Aa

'Iedereen is klaar om er een groot feest van te maken'

  Cultuur

's-HERTOGENBOSCH – In de Bossche Waterweek wordt 's-Hertogenbosch als waterstad op de kaart gezet en bundelen verschillende organisaties, overheden en (watersport)verenigingen hun krachten. Maritiem 's-Hertogenbosch krijgt daarmee een nieuw en eigentijdse context. Van 14 tot en met 17 september kunnen bezoekers genieten van een veelheid aan activiteiten op en rond het water. De teller staat inmiddels op 71 en het aantal groeit nog steeds.

Door Astrid Berkhout

"Wij zijn zelf vier jaar geleden begonnen met een drijf-inn movie night tijdens Maritiem en vlak daarna de eerste rubberbotenparty", vertelt Kirsti Pol namens de organisatie van de Bossche Waterweek enthousiast. "Later hebben we gezocht naar manieren om de evenementen die wij organiseerden, te combineren met anderen in de stad Gaandeweg ontstond het idee voor de Bossche Waterweek. Tot nu omvat het programma maar liefst 71 programmaonderdelen, verdeeld over 4 dagen. Zowel klein als groot, met voor ieder – zowel jong als oud – wat wils. Het mooie is dat vele betrokken event partners, voor deze gelegenheid helemaal los gaan. Doordat ze in contact komen met voor hen nieuwe partijen, ontstaan er vruchtbare kruisbestuivingen en komt de stad tot leven. De hele stad, inclusief de cafés en hotels, is klaar om er een groot, onvergetelijk feest van te maken. We zijn echt trots op wat we met z'n allen voor elkaar hebben gekregen."

Anders zien en beleven
"'s-Hertogenbosch bevindt zich op het kruispunt van 3 rivieren; de Dieze, de Aa en de Dommel. Dat maakt onze stad uniek. Toch wordt het water door de meeste mensen die hier wonen, als iets vanzelfsprekends ervaren. De Bossche Waterweek moet daar verandering in brengen. We gebruiken het water als podium én als weefdraad voor allerlei activiteiten. Niet alleen voor de fun maar ook serieus; tijdens het evenement zullen bijvoorbeeld bij wijze van experiment watertaxi's varen die bezoekers van de ene naar de andere plek brengen. Hoe gaaf zou het zijn als dezelfde watertaxi's in de toekomst een deel van het busvervoer zouden vervangen of zouden zorgdragen voor de bevoorrading van de binnenstad? Ook de meer dan 750 deelnemers aan Swim to Fight Cancer gaan de Bossche wateren in, waar normaal niet wordt gezwommen. En dat om geld op te halen voor onderzoek naar kanker, een serieus en emotioneel onderwerp achter een groots sportief evenement. Het gaat dus zeker om het plezier bij de Bossche Waterweek, maar tegelijkertijd hopen we dat mensen door deze activiteiten hun stad anders gaan zien en beleven."

Highlights
"Hoogtepunten zijn wat mij betreft o.a. de officiële opening van het event op de Tramkade, het binnenkomen van de schepen tijdens de Vlootschouw (met klassieke- en stoomschepen die drie dagen voor iedereen te bewonderen zijn in de Brede Haven), de Bossche Drakenboot races op de Dieze (kom ze vooral aanmoedigen!), Zilte Zondag (food event bij roeivereniging De Hertog), en het 4-daagse programma van Losjes op stadsstrand Witte Sieb, maar ook de roei- en zeilwedstrijden op o.a. de Ertveldplas. Voor de kleine jeugd is er Mini Maritiem. En het vuurwerk is voor velen het echte hoogtepunt van Maritiem. Episch wordt het waterpistolengevecht, waarbij we een poging gaan doen het wereldrecord (dat staat op 3.875 deelnemers) te verbreken om zo in het Guiness Book of Records te komen; we hopen 4.000 mensen zover te krijgen een watergevecht met elkaar aan te gaan, schrijf je dus vooral in!"

Doorkijkje naar 2018
Dit jaar is bewust gekozen voor een verkorte opzet van de Bossche Waterweek. "In 2018 willen we het evenement uitbreiden naar 9 dagen. De infrastructuur, bestaande uit o.a. website en app, en het draaiboek liggen er. Wat ons betreft is het vooral een kwestie van nog groter neerzetten. We willen sowieso iets doen met agrifood, ook al zo'n belangrijk onderwerp voor 's-Hertogenbosch en de provincie Brabant als geheel. Door steeds een ander thema centraal te stellen, hopen we het evenement verrassend te houden. Maar laten we tijdens deze eerste editie eerst eens kijken of het allemaal echt blijkt te werken!"

Download de app van de Bossche Waterweek om niets te missen. U kunt bovendien inchecken bij activiteiten en zo 'goodies' verdienen en u krijgt korting bij de Bossche horeca. Meer informatie: www.bosschewaterweek.nl en www.marititemshertogenbosch.nl.


Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?