Als het straks mag: kartonnen kunst in het museum


<p>Eva Jospin maakte onlangs dit 10 meter hoge kunstwerk van karton.</p>

Eva Jospin maakte onlangs dit 10 meter hoge kunstwerk van karton.

(Foto: © Geoffroy Mathieu / Centre des monuments nationaux)

Als het straks mag: kartonnen kunst in het museum

  Cultuur

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum introduceert met Eva Jospin opnieuw een internationaal rijzende ster in Nederland. Met ruimtevullende installaties gemaakt van eenvoudig karton laat Jospin bossen, tempels, ruïnes en grotten ontstaan. Eva Jospin: Paper Tales neemt de bezoeker mee door een sprookjesachtig landschap. 

Met haar monumentale reliëfs van bossen verwierf de in Parijs geboren Eva Jospin internationale bekendheid. De sculpturen, volledig gemaakt van bruin karton, zijn indrukwekkend niet alleen vanwege hun monumentaliteit maar ook vanwege Jospins aandacht voor detail. Karton verandert onder Jospins handen in rotsen, stenen en vegetatie. In een nauwgezet proces van knippen, snijden en over elkaar leggen, roept Jospin met haar werk de magie van illusie en decor op.

Werken met karton
Omdat de kunstwerken gemaakt zijn van karton doen ze ondanks hun grootte toch fragiel aan. Karton, een biologisch afbreekbaar materiaal, herinnert ons aan vergankelijkheid en de kwetsbaarheid van de ecosystemen om ons heen.

Ook wordt in Jospins werk de intrinsieke waarde van karton zichtbaar: een bekend en vertrouwd materiaal zonder enige esthetische kwaliteit maar met ongedachte mogelijkheden. Tegelijkertijd werkt het ook enigszins bevreemdend, omdat karton in deze kunstwerken als vervanger fungeert voor een eerdere vorm van zichzelf, namelijk hout. 

De tentoonstelling is van 13 maart tot en met 19 september te zien. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding