<p>Jan Hoskam schrijft columns over de stad waar hij zelf wethouder van is. Of dat elkaar bijt? Hoskam vindt zelf van niet: &quot;Ik ga niet in op politieke kwesties.&quot; Foto: Angeline Swinkels&nbsp;</p>

Jan Hoskam schrijft columns over de stad waar hij zelf wethouder van is. Of dat elkaar bijt? Hoskam vindt zelf van niet: "Ik ga niet in op politieke kwesties." Foto: Angeline Swinkels 

(Foto: Angeline Swinkels)

'Ik wist als student al dat ik in Den Bosch oud wil worden'

  Cultuur

Jan Hoskam is namens de VVD wethouder van ’s-Hertogenbosch. Maar hij is ook columnist van ‘Onder de Boschboom’ en schrijft daarbij op persoonlijke titel over de cultuurhistorie van de stad.

door Lisette Broess-Croonen

DEN BOSCH – In zijn tijd als raadslid had hij cultuurhistorie op zijn agenda staan. Hij is geboren en getogen in de binnenstad, als zoon van de orthopedisch schoenmaker in de Kruisstraat. In zijn jeugd voetbalde hij in straten van de Uilenburg.

Hoe bent u bij ‘Onder de Boschboom’ terecht gekomen?

Ik parkeerde mijn auto in dezelfde garage als Frans Peters. Hij vroeg op een gegeven moment of ik een column wilde schrijven. Ondertussen is dat een hele leuke hobby geworden, waar ik ontspanning uit haal. Sinds ik wethouder ben, ben ik meer beschrijvend geworden. Ik ga niet in op politieke kwesties.

Waar haalt u inspiratie uit bij het schrijven van de column?

Uit de actualiteit en uit boeken die ik lees. Zo heb ik onlangs een proefschrift gelezen waarbij duidelijk werd dat dominees opvallend vaak voor Den Bosch als standplaats kozen. Nu ben ik een boekje aan het lezen over de bevrijding van Nederlands-Indië.

Wat is uw favoriete plek in Den Bosch?

De Uilenburg. Jarenlang heb ik daar gewoond. Ik heb er veel gevoetbald op straat en gezien hoe de wijk veranderde toen hij opgeknapt werd. Ik ben echt verknocht aan dat stukje van de stad.

Wat maakt Den Bosch zo bijzonder?

De mensen, de sfeer en het gemoedelijke en bourgondische. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Ik woonde als student twee weken in Utrecht toen ik al wist dat ik later in Den Bosch oud wilde worden.

Welk moment uit de Bossche geschiedenis had u graag meegemaakt?

Ik zou graag Jeroen Bosch hebben ontmoet. Ik zou willen weten hoe hij als bewoner van een klein dorp, zo’n grote opdrachten binnenhaalde. Ik had ook graag willen zien welke schilderijen er nog meer bestonden. Ook zou ik graag Den Bosch rond 1900 willen meemaken. Het is de tijd dat mijn oma jong was en waar ze later over vertelde. Bijvoorbeeld hoe ze warm water moesten halen. Ik zou wel eens met eigen ogen willen zien hoe het leven in de stad toen was.

Onder de Boschboom

Een van de vaste rubrieken in de Bossche Omroep is de wekelijkse column ‘Onder de Boschboom’. Diverse Bosschenaren schrijven om beurten over cultuurhistorische aspecten van de stad. De komende periode laten we de columnisten kennis met u maken.

Lisette Broess

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding