Onder de Boschoom: Hitler als politicus


Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschoom: Hitler als politicus

  Column

Een misdadige wereld biedt soms mooie kansen om zelf vooruit te komen. Dat vond ook die gemeentebode van het Bossche stadhuis. 

Hij had eenvoudig werk, bracht de post rond, ontving gasten. Maar tijdens de Duitse bezetting probeerde hij burgemeester te worden. En zo waren er meer die plotseling uit het niets tevoorschijn kwamen. En eigenlijk was Hitler ook zo iemand. Door de chaos in Duitsland na een verloren Eerste Wereldoorlog kreeg hij een gouden kans om aan de macht te komen; al die oorlogsinvaliden en werkelozen luisterden maar wát graag naar die rauwe stem van hem en naar die boze taal.

De chaos waarin Hitler tot bloei kwam, duurde vijftien jaar. En dan opeens, in 1933, krijgt hij de touwtjes in handen. En wat we een paar jaar later te zien krijgen, is werkelijk een wonder: bijna iedereen had weer werk. De mensen kregen ook steeds meer zelfvertrouwen, het leek wel of die Oostenrijker door God gezonden was. Voor veel Duitsers werd hij nu een idool, ook al heerste hij met grof geweld. Pas in 1939 verloor hij wat van zijn glans; dat gebeurde toen hij de mensen meesleurde in een nieuwe oorlog.

Toch was hij ook op het slagveld weer heel succesvol. Tenminste, in het begin. Maar na een tijdje werd duidelijk dat zijn wereldbeeld niet klopte, zijn zogeheten ‘Weltanschauung’. En hij was er altijd zo trots op geweest! Maar in feite was het niet meer dan een verzameling slordige gedachten die hij links en rechts had opgepikt. En door zijn successen waren er nog een paar misverstanden bijgekomen. Hij was namelijk gaan geloven dat de halve mensheid voor een paar miljoen Duitsers op de vlucht zou slaan. Hij was ook verbaasd over de felle reacties op zijn gewelddadigheid.

En zo kon die tweede oorlog weer net als de eerste uitgroeien tot een enorme slachtpartij. Ook de Duitsers zelf gingen weer massaal de dood tegemoet; luid zingend marcheerden ze de afgrond in, vaak nog met gepoetste laarzen. Want Hitler had ze een simpel wereldbeeld voorgeschoteld, en ja, die Duitse jongens, dat waren ook sociale wezens, ze wilden graag ergens bij horen. Maar dan moesten ze wel bereid zijn alles te doen wat van ze gevraagd werd.

Toen het in 1945 allemaal voorbij was, wilde niemand er meer over praten, zelfs niet de mannen die net als Hitler zo graag felle toespraken hadden gehouden – Goebbels, Goering, Himmler. Opeens hadden ze niets meer melden, het was allemaal wind geweest en één voor één maakten ze zich van kant. Ach ja, en dan was er nog die Bossche gemeentebode. Hitlers misdadige wereld had hem niet veel opgeleverd, maar onze bode had wel een paar lelijke dingen gedaan. Daarom werd hij nog een poosje achter het prikkeldraad gezet.

André Beks

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding