Hannekeschrijft: Waar is de draak?


Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Waar is de draak?

  Column

Het is de eerste zondag van de schoolvakantie in Zuid-Nederland. Ergens op de Markt klinkt live muziek. Midden op het marktplein is een vader aan het schijn-boksen met zijn dochtertje. Zij heeft de grootste pret als ze hem raakt. Hij fingeert pijn zoals vaders dat horen te doen. Die eerste zondagavond van de vakantie. Weten dat je morgen niet naar school hoeft, is het ultieme geluk.

Naast me op het terras zit een gezin. De ouders genieten, de kinderen worden ongedurig. Om het verlangen van de eeuwigdurende avond vast te houden, krijgen de kinderen opdrachtjes. Schrijf voor elke letter van het alfabet de naam van een winkel op die in Den Bosch te vinden is. AH, Blokker, C&A, D-Reizen, Etos. De kinderen ratelen een hele lijst op, de X verwerkt in Ici Paris Xl en subtiel de Q overslaand. Zoek een bierviltje van papa’s favoriete biermerk, maak een foto van een poepende hond, vindt het huis met het opschrift 'Het vergulde Duifke' en vertel welk getal erbij staat. De kinderen zijn enthousiast, ook zij hebben er belang bij om het signaal “naar huis” zo lang mogelijk uit te stellen.

Wanneer ze zich weer bij het tafeltje van hun ouders voegen, staat vader klaar met nog een laatste opdracht: Ga naar de draak en tem hem door er vijf rondjes omheen te rennen. Hij wil zeker weten dat ze straks moe gespeeld hun bed in rollen. “Weten jullie waar de draak is?”
De jongen, rond de twaalf jaar oud, antwoordt vol bravoure: “Ja hoor, dat weten we, kom we gaan.” Terwijl hij samen met zijn ogenschijnlijk jongere zusje wegloopt, worden de omgekeerde verhoudingen duidelijk. Hij leunt op haar. Doodleuk vraagt hij: “Eh…ik weet het niet, weet jij waar de draak is?”

Ik weet niet of het meisje het weet. Ik weet wel dat de draak even weg is. Dat had papa ook moeten weten. De fontein wordt gerenoveerd en de draak logeert in het Noord Brabants Museum. Draken temmen kan alleen online de komende weken. Zijn de kinderen vast ook zoet mee te krijgen. #app #bosschedraak

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding