Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Olympische spelen

  Column

De Olympische zomerspelen van Tokyo stonden gepland van 24 juli tot en met 9 augustus 2020. Echter, het grootste sportevenement ter wereld is door de wereldwijde coronaepidemie naar 2021. Het vorig jaar in ’s-Hertogenbosch gehouden WK-Archery diende als voorbereiding en als plaatsingswedstrijd voor de Spelen. Achteraf een logische keuze van het NOC/NSF om deze wedstrijd aan onze stad te gunnen.

Een van de eerste Olympische Sporters uit ’s-Hertogenbosch was een beoefenaar van de boogsport, Dirk Mansfelt. Hij werd op 28 februari 1852 geboren in onze stad en overleed 86 jaar later op 24 maart 1938 in Breda. Hij beoefende de handboogsport. Met 48 jaar was hij een redelijk op leeftijd zijnde sporter bij de Olympische Spelen van Parijs in 1900. Hij beoefende de sport bij de Tilburgse vereniging Nooit Volleerd. Op 3 augustus reisde hij in gezelschap van vijf anderen af naar Vincennes om daar deel te nemen aan de wedstrijden in het kader van de wereldtentoonstelling. Pas veel later werden deze wedstrijden als ‘olympisch’ gekenschetst. Toen Dirk Mansfelt, caféhouder van beroep, naar Vincennes vertrok, maakte de plaatselijke krant daar keurig melding van. Of hij daar ooit een pijl heeft geschoten blijft de vraag. Niemand van het reisgezelschap staat vermeld in de uitslag.

Tijdens de Olympische Spelen van Parijs werden onderdelen verzorgd zoals ballonvaren, vissen, schieten op loslopende zwijnen, schieten op levende duiven en hinderniszwemmen. Bij dezelfde spelen wonnen Bosschenaren hun eerste medailles. De schutter Antoine Bouwens behaalde de derde plek met het Nederlandsche team bij het schieten met revolver. Bouwens was in 1898 in de stad komen wonen en ging zo als ‘Bosschenaar’ naar de spelen. In de wijk Het Zand liet hij tezamen met zijn broer een woonhuis bouwen aan het Brugplein. Dat in Art Noveaustijl gebouwde huis (Brugplein 3) bestaat nog steeds en is nu gemeentelijk monument.

Een tweede plek was er voor de in 1863 geboren Henri Smulders bij het zeilen. Smulders ging niet alleen voor het zeilen naar Parijs. Het bedrijf van zijn vader presenteerde op de wereldtentoonstelling zijn nieuwe vindingen op het gebied van waterbemaling en spoorwegen. Niet de sport maar de handel was de reden van zijn aanwezigheid in Parijs. Henri Smulders woonde toen al niet meer in ’s-Hertogenbosch. Toen hij negen was verplaatste zijn vader het bedrijf naar Utrecht. Daar was meer ruimte om te ondernemen. ’s-Hertogenbosch kon door de Vestingwet van 1814 niet buiten de muren bouwen. Eerst toen in 1874 de Vestingwet werd opgeheven kon de stad buiten de wallen treden bouwen. Na 1890 volgde de ontwikkeling van Het Zand. Henri Smulders bleef tot 1928 verbonden aan het bedrijf Gusto en overleed vijf jaar later in 1933.

Onze stad telt inmiddels een groot aantal olympische deelnemers en daaronder ook Olympische kampioenen en wie weet komt daar volgend jaar nog een aanvulling op.

Jan Hoskam

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Stuur een mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding