Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Ontzagwekkende invloed

  Column

Zelden zullen mensen over de hele wereld gedacht hebben, dat zij nog eens beïnvloed zouden worden door een virus dat hun hele leven feitelijk dag en nacht verandert. Een onbekende besmetting blijft van invloed op hun leven. Die brengt immers voor velen de dood binnen handbereik, omdat dit virus vrijwel overal de kop opsteekt en nog nauwelijks te beteugelen valt. De wetenschap staat tot nu toe machteloos en met lege handen. Er is nog geen vaccin, geen medicijn en ook de operatiekamer blijft onbemensd.

Dat verontrust iedereen omdat de wereld van deskundigen nog heel lang heeft geloofd in de beheersing van vrijwel alle kwalen., die een mens zou kunnen treffen. In deze materie en in dit vakgebied bestond waarachtig ook geen enkele bescheidenheid.

Ook troost bestaat niet meer., hoop en ongeduld des te meer. Want iedereen wil overleven, de bedreiging overwinnen en het huidige onvermogen dulden. Meer dan ooit verlangen rijk en arm naar het gewone, het normale leven, alsof dat ons recht is.

Zeker dwingt levenslust ons deze kolossale ramp te overleven. Daarvoor lijkt geen krachtsinspanning te veel gevraagd. Echte levenslust bestaat daarin, dat wij het onverwachte accepteren en zelfs hanteren. Dat geldt ongetwijfeld voor deze heel bijzondere situatie die geen mens heeft voorzien en waarin wij samen zonder onderscheid bijna hulpeloze lotgenoten zijn.

Theo Hoogbergen

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding