Foto: Angeline Swinkels

Hannekeschrijft: Delicate balans

  Column

Ik zie haar hard werken op de vroege zondagochtend. De takjes zijn te lang voor haar bek, maar uitstekend materiaal voor het vlechten van een nest. Dus pakt ze ze beet, stukje voor stukje, totdat alles goed en stevig in elkaar past. Minutieus werkt ze alle kanten van het nest af, geconcentreerd en gefocust. Zittend op het bouwwerk dat onder haal vleugels groeit. Ik kijk naar de meerkoet en vraag me af hoe ze kan blijven zitten op niets wat langzaam iets aan het worden is. Ze lijkt de hele Stadsdommel voor zich alleen te hebben. In het water slechts natuurlijk materiaal, geen plastic of etensresten. Ze bouwt een organisch nest voor de jongen die nog komen gaan. Eens komt de dag dat ze hun vleugels uit slaan en de wereld in trekken. Ik aanschouw het met een mengeling aan gevoelens. Mooi om de natuur in haar pracht te zien, naar dat een gezondheidscrisis daarvoor nodig is.

De afgelopen weken heeft menig winkelier in de Bossche binnenstad de pui maar eens laten opknappen. Met weinig bezoekers is er ruimte voor herstel en nieuw leven. Verfstreek voor verfstreek is er gewerkt aan een fris uiterlijk, klaar voor een nieuw seizoen. Dat er heel anders uit ziet dan eerder gedacht, maar waar we net zo hoopvol naar uit kijken.

Sinds de aangekondigde versoepeling van maatregelen zie je de binnenstad weer vollopen. Er wordt gewinkeld alsof de eigen stad herontdekt wordt. De rode loper voelt extra welkom. Mooi om mensen weer te zien genieten, tegelijkertijd is er de vrees dat we samen te snel te veel willen.

Net als het nestje van de meerkoet balanceren we op een dunne lijn. We bouwen gestaag voort aan immuniteit en leren omgaan met een nieuwe anderhalve meter stad. Het is hard werken. We reflecteren op wat herstel verdient en waar iets nieuws nodig is, zodat ook wij straks onze vleugels weer uit kunnen slaan en de wereld in kunnen trekken.

Hannekeschrijft

Hanneke Koppers

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding