Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Column Hannekeschrijft: Telefoonangst

  Column

Vroeger belde ik graag. Terwijl ik postkantoortje speelde boven in mijn ouderlijk huis in de ‘hobbykamer’. Daar stond een groot bureau, waar ik paperassen en post netjes rangschikte, als ware ik het postkantoor. Ik belde met mezelf wel te verstaan. Ik was zowel de beller als degene die gebeld werd. Met jezelf praten is uitermate heilzaam.

Toen de telefoon nog vastzat aan de muur, was het prima om niet altijd op te nemen. Je was of net te laat, of gewoon niet thuis. Het feit dat de smartphone tegenwoordig veel meer is dan een apparaat om mee te bellen, vind ik wel prettig. Ik ben geen fan van bellen of gebeld worden, zeg ik heel eerlijk. Het zijn toch de dagen waarop we eerlijk en kwetsbaar mogen zijn. Ik heb telefoonangst. Natuurlijk bel ik. Als het echt niet anders kan. Liever verkies ik andere vormen van communicatie. Iemand in de ogen kijken, liefst met tijd voor een echt gesprek. En anders toch whatsapp, mail of iets via sociale media.

De coronacrisis werpt op veel dingen een ander licht. Voor mij ook op bellen. Vanuit mijn huis in Den Bosch werken en actief zijn in een crisisteam, vraagt veel snelle en zorgvuldige afstemming. Waar ik normaliter naar een collega toe zou lopen om snel op een lijn te komen, of een mail zou sturen om duidelijkheid te krijgen, dwingt corona mij tot bellen. Want persoonlijk contact kan niet meer en de mail is toch trager.

Zonder dat ik het doorheb, grijp ik naar de telefoon en bel pardoes drie collega’s in een rij. Een van mijn vriendinnen belt vanuit de Randstad om te vragen hoe het is in de brandhaard Brabant, ik mis het telefoontje op een haar na en bel zonder nadenken meteen terug. Ik spreek mijn moeder opeens drie keer in de week.

Hoe heftig deze dagen ook zijn, zonder contact, met vrees dat dierbaren ziek worden of overlijden, ik zie het maar als een lichtpuntje in deze crisis: mijn telefoonangst is weg.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding