Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Sociale onthouding

  Column

Als je de columns die onder de titel 'Onder de Boschboom' zijn verschenen leest, krijg je een mooie kroniek van de geschiedenis van de stad. Iedere columnist belicht vanuit zijn of haar eigen perspectief een gebeurtenis die hij of zij belangrijk vindt. Dat kunnen grote of kleine gebeurtenissen zijn maar al deze verhalen vormen tezamen de geschiedenis van de stad. Meer dan ooit in het bestaan van deze column leven we in een bijzondere tijd en maken we unieke gebeurtenissen mee.

Het leven in ’s-Hertogenbosch is nagenoeg tot stilstand gekomen. In een stad die van ontmoeten een vorm van leven heeft gemaakt en van verenigingen en clubjes aan elkaar hangt komt een oproep tot sociale onthouding hard aan. In een tijd waarin we denken dat alles te beheersen of op te lossen is bewijst het coronavirus het tegendeel. De genomen maatregelen grijpen diep in in het leven van alle dag.

Het is vreemd om door een gesloten ’s-Hertogenbosch te lopen. Restaurants en cafés dicht te zien en terrassen in de voorjaarszon leeg te zien. Het culturele leven is beperkt tot Netflix en het virtueel bezoeken van musea. Nog vreemder is het om alleen door de winkelstraten te lopen en winkels nog open te zien en te weten dat de klanten wegblijven. Gelukkig werkt het internet nog en hebben veel lokale winkeliers ook een webshop. Een aantal (goede) restaurateurs zijn omgeschakeld naar afhaalmaaltijden. Hiervoor geldt de tegeltjeswijsheid 'helpt elkaar koop lokale waar'.

De stad ligt niet stil. Velen zijn bezig om de stad levend te houden niet alleen de mensen in de zorg maar ook de politie, brandweer, de reinigingsdiensten en vele meer. Zij verdienen ons respect en onze dank. Gelukkig heeft deze crisis ook mooie kanten. Zo begon iemand spontaan het Wilhelmus te spelen tijdens het applaus voor de zorg.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat de Europa getroffen is door ziekte. In de middeleeuwen trok de pest van stad naar stad. In een langzamer tempo dan vandaag omdat de afstand die per dag kon worden afgelegd veel kleiner was dan heden ten dage. Ook ’s-Hertogenbosch werd, net zoals vandaag, niet overgeslagen en geconfronteerd met een ziekte die in sommige delen van Europa hele dorpen uitgestorven achterliet. In onze stad werden sommige straten gespaard omdat volgens de overlevering doordat Maria in de nacht door de straten was gelopen. Onze Lieve Vrouwe van ’s-Hertogenbosch wordt vanaf dat moment door velen, Bosschenaren en niet-Bosschenaren, bezocht voor steun en troost. Vandaag de dag ook nog. Zolang de kerk nog niet gesloten is geldt ook voor een bezoek aan Haar: anderhalve meter afstand en niet meer dan honderd personen tegelijk.

Jan Hoskam

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Stuur een mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding