Foto: Ab Donker

Leven in vrijwillige thuisisolatie #6

  Column

Door Lisette Broess-Croonen

In een heerlijk lentezonnetje loop ik over het kerkhof om bloemen naar het graf van mijn zus te brengen. Het is haar sterfdag. Altijd een vreemde dag en nu helemaal. Als ik de bloemen heb gebracht, loop ik nog een extra rondje. Er is niemand anders en die rust vind ik eigenlijk wel even lekker, nu ik thuis nooit meer even een moment alleen heb. Voordeel is dat ik hier niemand kan aansteken en niet aangestoken kan worden…

Wat ik wel lastig vind op deze dag, is dat we niet met het ouderlijk gezin samen kunnen komen. Een verjaardag kan je later vieren, maar een sterfdag verzet je niet. Juist op dit soort dagen is het fijn om samen te kunnen komen. Dat vind ik het lastigste aan deze hele situaties. Dat je er niet voor elkaar kunt zijn, als dat nodig is. Als iemand ziek wordt, kan ik niet zijn of haar hand vasthouden en mocht het allerergste scenario werkelijkheid worden, dan is op een goede manier afscheid nemen ook niet mogelijk. Het maakt me angstig, maar ik probeer de moed erin te houden. Misschien heb ik wel geluk en slaat het mijn directe familie en vrienden over.

Gelukkig heeft het virus ook positieve effecten. Op het nieuws werd gezegd dat het aantal inbraken en fietsendiefstallen flink is gedaald. En de stikstofuitstoot ook. De luchtkwaliteit is in korte tijd al aanzienlijk verbeterd. Misschien is dit wel een manier van de natuur om wraak te nemen... Als alle ellende over een aantal maanden (hoeveel weten we niet) over is, ga ik in ieder geval extra genieten. Genieten van het contact met vrienden en familie, genieten van de natuur en genieten van mijn vrijheid. Want dat is ook een groot voordeel, die dingen ga je nu veel meer waarderen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding