Foto:

Onder de Boschboom: Onmacht

  Column

Ik herinner mij in deze coronacrisis een gebeurtenis van meer dan tachtig jaar geleden. Centrale plaats was de Montessori-kleuterschool in de Nemiusstraat in ’s-Hertogenbosch. 

In onze stad woedde toen een epidemie, die voor het gemeentebestuur destijds kennelijk een forse ingreep te doen in het leven van de kinderen. Een van de maatregelen die de overheid toen nam, was een algeheel onderzoek op alle lagere scholen, kleuterscholen inbegrepen.

Niet alles herinner ik mij meer. Maar zeker is het dat de ziekte zich beperkte tot kinderen. Ik weet niet meer welke ziekte het betrof, waarschijnlijk mazelen of pokken.

De uitslag was verrassend, ik bleek niet ziek te zijn. Maar ik droeg de besmetting wel bij me en kon daarmee andere kinderen aansteken. Het oordeel luidde dat ik volledige uitsluiting opgelegd kreeg. De school mocht ik niet meer bezoeken. Mijn ouders moesten hun toevlucht zoeken tot een oord, waar geen kinderen kwamen. Gelukkig voor mij woonden er in Utrecht een oom en tante zonder kinderen. Ik was twee maanden hun ‘zieke’ patiënt en heb me er kostelijk vermaakt, vooral omdat mijn vitale oom dagelijks een lange fietstocht door Utrecht en omgeving ondernam en ik op het het kinderzitje mee mocht. Een onvergetelijke tijd werd het.

De huidige coronacrisis is natuurlijk veel en veel erger, vooral ook ernstig. Het is een aandoening van een ongekende zwaarte en omvang. Zelfs de experts over de hele wereld zitten met de handen in het haar. Het virus is min of meer onbekend en tot op heden weten artsen en virologen van faam niet wat ze moeten uitrichten. Bij alle maatregelen stuurt men aan op een algehele indamming van het virus, maar zelfs dat is voor de experts een hels karwei.

De allerhoogste medische voorzieningen blijken niet toereikend en zelfs de meest bekwame talenten in onze samenleving staan voorlopig met lege handen. Voor wie door het virus wordt getroffen een vreselijk lot.

Theo Hoogbergen

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Stuur een mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding