Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Binnenstebuiten

  Column

Dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder von het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz, enz. enz. zijn zomerpaleis jaarlijks opslaat in Hotel Central kan niemand ontgaan. Net als de transformatie van het Centraal station, staat ook Hotel Central enkele weken overduidelijk in het kader van Carnaval. 

Maar dat de jeugdprins ook een zomerpaleis heeft, wist ik eerlijk gezegd niet. Totdat ik twee weken geleden zag hoe het grote vaandel uit het raam werd gehangen. Z.K.H. Prins Jippe I hing zelf bijna binnenstebuiten om het geheel te aanschouwen. Hij wuifde nog net niet naar ons, zijn onderdanen, maar de trots voor deze titel was van zijn 11 jarig snuitje af te lezen. 

Terwijl bij de kleermaker een vader het embleem inspecteert dat voor dit jaar weer op de kiel is genaaid, binnenstebuiten, controleert zijn zoontje, een derde de leeftijd van Jippe, de staart van zijn leeuwenpak. Is hij er wel stevig genoeg aangenaaid? Want de leeuw diep in zijn binnenste die 360 dagen per jaar op de kleuterschool geen ruimte mag krijgen, gaat hij komend Carnaval eens stevig naar buiten brengen. En dat kan niet zonder een krachtige staart. 

Bij lokale winkeliers is zichtbaar hoezeer deze stad op alle fronten rondom Carnaval verbonden is. De knutselwerkjes van verschillende basisscholen krijgen wekenlang een podium in de etalages. Overal hangen kleine gevouwen, en geknutselde oeteltjes uit doosjes en raampjes, de kikkercapriolen zijn bijna voelbaar. Het thema dit jaar is dan ook 'Oeteldonk, binnenstebuiten'. Zoals de encyclopedie het woord beschrijft: als de buitenkant binnen zit en de binnenkant buiten. 

Een passend thema voor carnaval. Je ware binnenkant laten zien en de fraaie Facebook buitenkant even laten voor wat het is. Sinds 1882 bestaat Oeteldonk. In 1960 is het ministerie van Jeugdzaken opgericht om ruim baan aan kinderen te geven tijdens de Carnaval. Zo worden al 60 jaar met veel toewijding nieuwe generaties klaargestoomd om oude tradities voort te zetten. Van knutselsmurf naar Leeuwenkoning naar Jeugdprins. 

Nog maar een paar nachtjes slapen. Dan gaat ook de jongste generatie van Oeteldonk dansend, zingend en springend binnenstebuiten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding