Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Column Hannekeschrijft: Aansmoezen

  Column

Hoe sterk de opmars van online shopping ook is, en hoe slecht het ook gaat met onze winkelstraten, standwerkers zijn van alle tijden.

Standwerkers, ook wel marskramers genoemd, staan op beurzen en markten en proberen spullen te verkopen. Van geweldig gemakkelijk schoon te maken groentesnijders, tot shawls die je op acht verschillende manieren kunt dragen. Het zijn de ware verkopers. Het maakt niet uit wat ze aan de man moeten brengen, ze weten er een prachtig verhaal bij te verzinnen. Een verhaal waardoor jij, terwijl je echt geen tijd had en al zeker niet van plan was iets te kopen, stil blijft staan, luistert, overtuigd raakt en met iets naar huis gaat waarvan je nooit wist dat je het gemist had. Aansmoezen noemt de standwerker dat. Iemand iets aan proberen te smeren.

De meeste standwerkers verkiezen het om in de zomer te werken. Lekker windje, lekker weertje, lekker babbeltje. Want deze dagen is het koud, hebben de mensen haast, en valt het aansmoezen nog niet mee. Het is winter, de griep golft weer over ons heen, het Coronavirus hangt als een dreigende bacillenwolk boven ons hoofd. De commercials van keelpastilles, hoestdrankjes, weerstandsverhogers knallen over het de ether. Hoe natuurvriendelijk het ook aangeprezen wordt, het voelt toch alsof je iets ongezonds moet slikken om gezond te blijven.

En daar biedt de standwerker op de hoek van de Markt met de Marktstraat uitkomst. Speelt hij feilloos in op ons gevoel van gezondheid. Elke zaterdag, juist in de barre wintermaanden, is hij er te vinden. Hij geurt je tegemoet met zijn hakhoning. In de smaken lavendel, roos, gember, anijs, eucalyptus, aardbei. Ook in die zin een echte standwerker, biedt hij smaken die je niet kon verzinnen dat je ze lekker zou kunnen vinden. Hij hakt de kou weg, de hele dag maakt hij mini brokjes en smoest ze aan. Lekker als snoepje, nog lekkerder in de thee, op zijn best in warme melk. Heb je deze al geprobeerd? Die al eens geproefd? Veel gezonder wordt het niet, mevrouw. Ik laat ze me aansmoezen. Loop met drie zakjes hakhoning terug naar huis. Ben niet verkouden en hou niet eens van honing.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding