Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Column Hannekeschrijft: Drie tijgerbolletjes

  Column

Ik ben in een supermarkt, zo eentje die goed bereikbaar is met de auto. Snel even boodschappen doen, ik ken ze uit mijn hoofd, voor de vorm grabbel ik naar mijn boodschappenlijstje.

"En nu is er niemand die me kan helpen", hoor ik een man achter me mompelen. Zijn ogen staan anders, zijn spraak is wat vervormd. Hij maakt een verloren indruk. "Kan ik u misschien helpen?" Het is eruit voordat ik het zelf door heb.

"Een blikje tonijn in zonnebloemolie, kruidenkaas met knoflook en drie tijgerbolletjes". Ik sta verbouwereerd te kijken. Wat te doen?

"Zal ik u de weg wijzen? Is dat wat?" Hij schudt driftig zijn hoofd. Nee. Het is duidelijk de bedoeling dat ik de boodschappen haal. Hoewel ik vaker de betreffende supermarkt bezoek, is het toch een hele zoektocht als je er opeens artikelen moet vinden die je zelf nooit koopt. Hij weet me aan te geven in welke rij ik de tonijn vindt, maar op het moment dat ik met een bakje kruidenkaas kom aanzetten, wijst hij het resoluut van de hand. "Ik heb altijd een rond bakje".

Wanneer ik drie verse tijgerbolletjes in de plastic tas doe die hij aan zijn arm draagt, wijs ik hem naar de kassa. "Dank voor uw hulp. Ik ben mijn blindenstok vergeten. Niemand ziet het dat ik hulp nodig heb." Ik kijk nog eens naar de man. Er is meer aan de hand dan alleen slechtziend, zonder twijfel. Maar dat geeft niks, het is hoe dan ook ongelofelijk dapper dat hij in zijn uppie zonder stok in een grote supermarkt staat.

En opeens, omdat ik er zelf net mee geconfronteerd ben, valt me op hoeveel medemensen in de supermarkt rondlopen die hulpbehoevend zijn. Die samen met een officiële begeleider boodschappen doen. Begeleiders die veel meer rust hebben dan mensen zoals ik, die de producten uit de schappen pakken, uitzoeken wat er nodig is, en met veel geduld overleggen.

Snel kijk ik voor me in de rij van de kassa, bezorgd of ik de slechtziende man te vroeg losgelaten heb. Ik zie hem met een glimlach de winkel uit schuifelen. Met een gerust hart reken ik af.

-Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding