Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Column Hannekeschrijft: Januari blues

  Column

In januari is het toch altijd even wennen. De kerstbomen die verweesd langs de weg liggen, verstoten uit hun tijdelijke huis, klaar om opgehaald te worden door de vuilnisdienst. Alle mooie voornemens voor een beter klimaat ten spijt, worden er maar weinig sparren in de achtertuin geplant.

De straatverlichting die de binnenstad kleur gaf, wordt hardhandig gedoofd. Methodologisch werkt de hoogwerker straat voor straat af, en laat een uitgekleed beeld achter. Alsof de stad van feestkostuum opeens in zijn hemd staat. En zelfs de houtsnippers die de entree van cafés en kroegjes een heuse apres ski aanblik gaven, worden met enkele grote bezemhalen weggevaagd. Het is januari. Nog steeds koud, grijs en donker, maar zonder de versiering om onze stemming hoog te houden.

Ik weiger dit jaar de januari blues de ruimte te geven. En ik houd vast aan de betekenisvolle teksten die ik deze kerst aan steeds meer dennentakken zag hangen.

In een GGZ instelling las ik dat een patiënt wenste dat we in 2020 allemaal overladen zouden mogen worden met liefde en vrolijkheid. Overladen. Zoveel dat je bijna zou denken dat meer echt niet kan. Gelukkig komt liefde en vrolijkheid niet in literflessen, en raakt het dus ook nooit op.

Op de parade in Joris' boom hingen uiteraard de meest aangrijpende teksten en foto's van dierbaar overledenen. Maar mijn oog viel op een slinger van gele post-it plakkertjes. Door een fijne kinderhand werd daarop 2019 uitgezwaaid "doei 2019" en 2020 verwelkomd. De toekomst toonde hoopvol, er is een hondje getekend, een mooi huis met veel bloemen en regen die gevolgd wordt door zonneschijn. In mijn hoofd heeft 'een eigen huis, een plek onder de zon, en altijd iemand in de buurt die van me houden kon' van René Froger post gevat. Geen betere manier om januari te verslaan dan door meezingers van Hollandse bodem. Zeker in een jaar waarin we gastheer zijn van het Songfestival.

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Geen ruimte voor januari blues. Focus op liefde, vrolijkheid en alles wat een mens gelukkig kan maken.

-Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding