Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Column Hannekeschrijft: Genoeg te doen

  Column

Genoeg te doen

Het leven is er om te vieren, elke kans die je daartoe krijgt, moet je pakken. Dat lukt aardig deze weken.

Maar misschien is het ook een beetje veel van het goede. Als je van de school 'het glas is half leeg' bent, dan kun je niet anders dan constateren dat het een ratjetoe in de stad is. Sinterklaas komt aan in Den Bosch. Het waait stevig, dus met een hand moet hij zijn mijter krampachtig vasthouden. Pieten zie je in de hele stad, strooigoed wordt gul uitgedeeld. Uit joekels van boxen schellen de Sinterklaas liedjes je vanaf de Markt tegemoet. De Sint wordt verwelkomd door ouders met kinderen. De kinderen zijn verkleed als mini Sint of Piet. Een schuimrubberen staf weerstaat de wind niet en klapt dubbel.

Terwijl de kinderen zichtbaar staan te genieten, zie je dat veel ouders al in hele andere sferen zijn. In kiel of slipjas vol carnavals emblemen, de Bossche driekleur sjaal om de hals, zwaaien ze naar de Sint. Het kwekfestijn brengt fanfares de stad in, hun klanken zijn net zo vertrouwd als de Sint liedjes, ze vechten om ons gehoor. De winkels zijn open, bij een bloemist zie ik nog een tekst ter aanprijzing van de sierpompoenen staan: "Leuk voor Halloween of Sint Maarten." Die kan het feesttempo echt niet bijhouden. Ik sluit mijn rondje stad af met drankje in de Korte Putstraat. Daar beland ik in een Kerstparadijs, aan weerszijde van elke horeca etablissement staan hoge kerstbomen vol sfeervolle ballen en lichtjes.

Het is maar van welke school je bent. Halfvolle mensen zullen vinden dat er de komende tijd voor elk wat wils is, want het leven is om te vieren, voor elk feest eigen fans.

Hoe je het ook bekijkt, half leeg of half vol, zoals het een Bourgondiër betaamt, zitten we in Brabant nooit zonder glas. Op naar pakjesavond, het kerstdiner en de intocht van de prins. Proost!

Hannekeschrijft