Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Waardeer het

  Column

Waardeer het

Ze zitten gezusterlijk naast elkaar aan de ronde formica tafel. Ergens in Den Bosch Zuid. Vooruitlopend op de campagne van Sire om je spullen niet weg te gooien maar te laten repareren, kent Den Bosch al jaren het repaircafé. Ik kom binnen met mijn defecte camera. De dames zijn druk in gesprek.
"Het is toch de eerste van de maand?" Ze kijken elkaar vragend aan.
"Het is de tweede. De verjaardag van mijn moeder."
"Hoe oud zou die nu zijn?"

"Geen idee." Ze haalt bijna nonchalant haar oude schoudertjes op. De laatste les hoofdrekenen was minstens 70 jaar geleden en digitaal is ze nooit echt bij geraakt. Bovendien, wat zegt leeftijd nog als je zelf al ruim de tachtig gepasseerd bent?
"Ik kan het ook niet meer nakijken, het graf is al geruimd."
"Het is toch de eerste?" De bejaarde dame wier moeder ook vast niet meer leeft, kijkt me vragend aan.
"Het repair café is elke eerste zaterdag van de maand. Vandaag is het 2 november."
"Dat zeg ik," reageert de andere oude dame, "de verjaardag van mijn moeder."

Ze zitten er heerlijk. Ze drinken gratis kopjes koffie uit een zeker niet eerstehands thermoskan. Ik gok dat ze bij opening van het café voor de deur stonden. Aanspraak is een groot goed in onze eenzame samenleving. Aan drie tafels wordt druk gerepareerd. Met soldeerbouten, naaimachines, en vooral veel kundige ogen. Mijn fototoestel hoef ik niet gerepareerd retour, de camera op mijn smartphone voldoet prima. Maar een mooi fototoestel naar de stort brengen voelt ook slecht. Een van de mannen die aan het solderen is, wil mijn camera wel hebben. "Om uit elkaar te halen. Dan leer ik er ook weer van."

In het repaircafé krijgt alles zo een tweede leven: de oude dames voelen zich weer een dag helemaal onderdeel van de maatschappij, de defecte spullen werken weer of worden benut voor een leven lang leren. Waardeer het. Repareer het. Een mooi uitgangspunt voor alles in je leven. Van relaties tot je lijf, van je ziel tot je spullen.

Hannekeschrijft