Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: 'Hello Hollywood'

  Column

Dat Den Bosch steeds populairder wordt, is ook te merken op TV, of waar je ook maar je films en bijbehorende reclame bekijkt.

Recent liep ik op een verloren maandagavond een rondje door de binnenstad. Op de Markt bleek het een drukte van jewelste. Veel net te nadrukkelijk opgemaakte mensen, vrouwen en mannen. Veel jonge mensen op gympen, ogenschijnlijk druk pratend tegen zichzelf. Toen ik wat beter keek zag ik de oortjes en de zendertjes. De Markt was omgetoverd tot een tv set. En Cut. En Actie. Schermen werden verzet om de lichtinval te verbeteren, nietsvermoedende passanten werd gevraagd om te lopen. Een passant wordt vertolkt door een figurant. Er is niets spontaans aan een TV set.

Het kost me altijd twee keer kijken voordat ik doorheb dat een film of reclame inderdaad is opgenomen in mijn eigen stad. Zo nam in 2015 Bavaria een commercial op in café Reinders. Het eerste beeld vanuit vogelperspectief roept ergens iets bekends op. De tweede keer denk je, dat hoekje, die gevel, die blauwe luifel. Herkenning. In 2017 was Den Bosch het toneel voor de opnames van de film 'Zwaar verliefd'. Veel kledingboetiekjes in de binnenstad, en om het Brabantse karakter te benadrukken natuurlijk ook een afgelegen boerderij.

En nu de reclame van de Rabobank. Ik herken de Markt, ik zie een bijna lege Pensmarkt. En hoe prachtig ik deze stad ook vind, de idylle die de bank schetst, zie ik in het dagelijkse straatbeeld niet terug. Opeens is daar een groenteboer midden op de markt met vrolijke houten kratjes vol kleurrijke groenten buiten voor de deur, opeens staan schilders en bouwvakkers breed glimlachend op super schone steigers en heb je de Pensmarkt als voetganger voor je alleen. Nu is het wel vaker zo dat banken zaken mooier voorspiegelen dan dat ze in werkelijkheid zijn…

Tot nu toe allemaal nationale producties. Met blije film crews die ongetwijfeld genieten van al het Bourgondisch goed van deze regio. Goede ervaringen reizen snel. Het duurt vast niet lang meer voordat de vergunningaanvraag bij de gemeente op de stoep ligt: Hello Hollywood!

Hannekeschrijft